plantui

Uien vragen niet veel warmte. Daardoor zijn ze ideale baanbrekers voor het nieuwe tuinseizoen. Plant ze vanaf midden maart!

Voor de beste oogst

Plant uien op minstens 8 cm van elkaar. Tussen de rijtjes gaat u tot 30 cm, om gemakkelijk te kunnen wieden. Schoffelen of hakken doet u beter niet. De ui wortelt namelijk erg oppervlakkig. Maak het veldje een laatste keer perfect zuiver als het loof ongeveer 20 cm hoog is. Vanaf dan is wieden gevaarlijk. Telkens als u uiengeur ruikt, doet de uienvlieg dat ook en komt ze eitjes deponeren, met alle schade van dien. In augustus zit het groeiseizoen erop. Het loof sterft af en de bol bereidt zich voor op een lange bewaarduur. Blijft het loof toch groen, druk het dan tegen de grond en stop zo de groei. Als de uienpijpjes bruin zijn, mogen de bollen uit de grond geplukt en verder gedroogd. Leg ze op een rooster of vlecht het loof in een paardenstaart. Wilt u de uien als vlecht bewaren, draai dan na enkele weken een binddraad rond het loof, anders zakt de constructie uit elkaar. Bewaren kunt u de eigen oogst tot maart volgend jaar, het moment waarp u denkt aan het planten van een volgend veldje uien.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas