citroenverbena telen

Citroenverbena telen in de kas

Een aromatische plant in de tuin.

Citroenverbena of Aloysia Triphylla is een plant die voornamelijk als balkonplant wordt gehouden. Verveine is veelal niet winterhard en moet dus overwinterd worden in onze kas. Vaak doet deze aromatische plant het ook prima als kamerplant, al kun je die tijdens de zomer zonder problemen het balkon of terras laten opvrolijken

Herkomst

De Citroenverbena of verveine is afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Chili. Vroeger werd deze struik alleen daar gehouden vanwege de grote nood aan warmte, maar later werd al snel duidelijk dat deze verbena mits bescherming (bv in onze kas) het hier ook prima deed.

Planteigenschappen

Citroenverbena is een bladverliezende struik die in de zomer heerlijk geurt en leuk bloeit. Dit medicinale kruid wordt ook heel vaak gebruikt in diverse theesoorten. De citroengeur en ook -smaak is echt overheerlijk en gezond. Verveine is familie van de VerbenaceaŤ, een grote groep planten.

Teeltinformatie

De citroenverbena of Aloysia triphylla wordt vermeerderd door middel van stek. In het voorjaar worden stekken van circa 7 cm genomen die in slechts enkele weken wortels vormen. Verveine is dus zeker en vast eenvoudig te telen. De stekken stop je in een luchtige zaai- en stekgrond die voldoende opgewarmd is. Dit is belangrijk om een voorspoedige wortelvorming te krijgen. Koude grond is nefast. Voldoende water gedurende deze periode is van groot belang.

Standplaats

Verveine wordt in vele gevallen altijd op het terras of balkon gehouden. Een potplant die naast warmte ook een grote waterbehoefte heeft. In de zomer kunnen de temperaturen al snel oplopen waardoor de potkluit in geen tijd uitdroogt. Dagelijks voldoende water is dus aanbevolen.

Bloei

Citroenverbena kent naast de heerlijk geurende bladeren ook een prachtige en toch verfijnde bloei. De lichtpaars gekleurde bloemen staan als rechte kaarsen op de plant. Bloemen die werkelijk mooi ogen en bijzonder aantrekkelijk zijn voor insecten en vlinders.

Gebruik

Vers of gedroogd doen de blaadjes van deze struik het zeer goed. Ze worden in tal van gerechten verwerkt, maar een voltreffer blijft zonder twijfel de thee die je ervan kunt maken. De verse blaadjes zijn ook medicinaal bekend en kunnen helpen bij darmklachten. De aanwezige stoffen zorgen ervoor dat de darmflora herstelt. Velen maken reeds gebruik van de aromatische en helende werking van dit kruid... een aanrader dus.

Tip

Neem wat gedroogde blaadjes en stop deze in een vezelzakje. Hang ze vervolgens in de kleerkast en vieze geurtjes blijven weg. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas