Tuinbonen telen in onze kas

Tuinbonen telen in de kas

Februari en maart brengen ongetwijfeld tuinbonen met zich mee. De tuinboon of Vicia Faba kiemt al bij een temperatuur van 5į C.

Zaaien

Tuinbonen zaaien kan iedereen en bovendien is de vereiste temperatuur bijzonder laag. Vanaf 5įC kun je al starten waardoor een vroege teelt in februari mogelijk wordt. Voor het zaaien kun je de zaden een dag laten weken om de zaadhuid week en zacht te maken zodat een vlotte kieming kan plaatsvinden. Plant de zaden in een luchtige zaai- en stekgrond en zorg voor voldoende drainage. Zaai net zo diep als de zaden groot zijn, dit zorgt voor een voorspoedige kieming die meestal al na enkele dagen plaatsvindt.

Verspenen of uitplanten

De jonge planten zullen in tegenstelling met andere bijzonder vlug groeien. Na enkele weken kunnen de eerste al uitgeplant worden om op hun beurt de tuinder te voorzien van heerlijke bonen en mooie bloemen. Voeg bij de planten wat organische compost en humus toe aan de grond. Tuinbonen moeten niet verspeend worden. Ze kunnen dan ook meteen worden uitgeplant in volle grond. De wortels zijn niet onderhevig aan beschadiging en zullen zich vrij vlug herstellen. Tuinbonen hebben een grote waterbehoefte om een voorspoedige groei te garanderen, al moet stilstaand water aan de wortels van de planten vermeden worden vanwege rotting.

Bloei

De tuinboon zal na enige tijd overgaan tot bloei met soms heel bijzondere kleuren. Rood, wit en zelfs roze variŽteiten zijn bekend. De bloemen trekken ook een grote groep bijen aan die deze geur wel weten te appreciŽren.

Zwarte boonluis

Tuinbonen hebben vaak af te rekenen met de zwarte boonluis. Jaarlijks vallen ze heel wat planten aan. Grijp tijdig in en behandel indien nodig. De luizen die volledig zwart zijn vind je meestal terug op de top van de plant. Heel wat hobbytuinders passen een oude theorie toe: verwijder tijdig de kop van de plant, nog voor de luizen zich vestigen. Vaak is dit niet voldoende en moeten we naar bestrijdingsmiddelen grijpen. Een biologisch en efficiŽnt middeltje is het aanplanten van dille in de rijen.

Tips en weetjes

- Tuinbonen kunnen veel vorst verdragen - Tuinbonen zijn rijk aan heel wat vitaminen - Week de zaden voor het zaaien zodat ze heel vlot kiemen - Als vlinderbloemige haalt ook de tuinboon stikstof uit de lucht en zet deze om zodat ze in de bodem terug opgenomen en genuttigd kunnen worden

Smaak

Tuinbonen zijn op-en-top mediterrane planten. Zaai de zaden vroeg in het voorjaar in de volle grond, kou deert ze absoluut niet! kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas