moestuinieren

Het is perfect mogelijk om zonder groene vingers toch tuindromen waar te maken. Moestuinieren: oogst uit eigen tuin is veel frisser, knapperiger en vooral ook smakelijker

Hij wil zelf aan de slag met moestuinieren. Eťn probleem: hij had geen moestuin. Gelukkig wilde een buurvrouw hem het achterste stukje van haar tuin afstaan. Op voorwaarde dat ze mocht meegenieten van al het lekkers. En zo ging hij aan de slag in de tuin. Op 21 maart, heb begin van de lente, spitten ze het oude gazon om en werkten ze een aanhangwagen schapenmest de grond in. In het begin maakte hij veel fouten: veel groenten zaaide hij te dicht bij elkaar en dunnen durfde hij amper. De groenten lieten zich toch volop oogsten. "Zo lekker!" Oogst uit eigen tuin is veel frisser, knapperig en smakelijker dan de groenten die je in de winkel koopt. Zelfs zijn dochter van zes lustte ineens sla. De oogst wordt eerlijk verdeeld. De buurvrouw krijgt de helft, hij houdt de rest. Als volwaardige tuinier weet hij ondertussen dat het beter is om niet te veel sla, landkers, rucola of bosui in ťťn keer te zaaien, maar dat hi! de oogst kan spreiden door om het paar weken een kleine hoeveelheid te zaaien. De tuinbedjes van 125 cm zijn ideaal. Ze laten zich goed bewerken van op het pad, zodat de aarde niet vastgetrapt wordt of jonge plantjes niet beschadigd worden. De tuin leverde een rijke oogst en blijft dat doen. Hij is al voor een tweede keer gevuld. Knolselder en spitskool moeten nog wat aandikken terwijl veldsla en sla hun best doen om steeds opnieuw plukklare blaadjes te vormen. Broccoletto, raapjes, landkers en venkel zijn oogstklaar. Winterpostelein moet nog in model komen. Tussen dat alles ook bloemen. Zij houden de tuin gezond. Hij kan het tuinieren ondertussen niet meer missen. Je voelt gewoon dat dit gezond en ontspannend is en bovendien krijg je respect voor het product. Een tuinkas kwam er ook al bij. Kwestie van de seizoenen wat voor te zijn en nog meer bijzondere groenten te kunnen zaaien. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas

Geniet van moestuinier!

Het grote voordeel van zelf groente en fruit kweken is dat je precies weet wat er met je oogst is gebeurd. Je hoeft niet bang te zijn van bestrijdingsmiddelen en je weet exact hoe vers de spullen zijn. En we worden met zijn allen steeds kritischer op ons eten. Wat zit er precies in dat zakje droge soep of in die kant-en-klare lasagna? En is dat allemaal wel zo gezond? Sommige mensen gaan nog verder. Duurzaamheid is geen trend maar een levensmotto. We willen allemaal verantwoord leven, gezonde en lekkere maaltijden op tafel zetten en genieten van alles wat moeder natuur ons te bieden heeft; maar dan wel zonder in te leveren op stijl en comfort. De geitenwollensok en de tuinbroek hoeven we niet meer terug, die ruilen we graag in voor laptop en flatscreen televisie. We houden van stijlvol moestuinieren op grote of juist heel kleine schaal. Voor iedereen haalbaar. Aarde aan je hande, de zon op je bol en geurig gewas om je heen. Moestuinieren. Ah, wat een weldaad! En het goede nieuws is dat je voor moestuinieren niet veel ruimte nodig hebt. Een klein kasje is al voldoende.

TIP: goede grond is de basis

Spendeer twee keer meer tijd aan de grond dan aan de planten. Want hoe beter de grond, des te sterker de planten, des te beter ze bestand zijn tegen allerlei ziekten en plagen, ťn ... des te groter de oogst. Grond die water goed afvoert, maar toch voldoende vocht vasthoudt, die gemakkelijk te bewerken en bovendien voedzaam is. Kortom, een mengsel van goede tuinaarde, compost en goedverteerde mest. Mulchen houdt de grond in een prima conditie en beperkt gieten en onkruid wieden.

STRUCTUUR

Structuur is belangrijk bij het maken van een mooie en rendabele moestuin. Het is handig om de moestuin op te delen in vakken en wel zodanig dat je makkelijk bij de planten kunt voor onderhoud en oogst. Perken kun je afzetten met stenen, gevlochten takken of haagjes van bij voorbeeld buxus, lavendel of marjolein. Traditionele moestuinen zijn meestal in rijen beplant - wel heel makkelijk in het onderhoud, maar uiteraard kun je hier ook van afwijken. Prachtig hoe ku kunt variŽren met kleur en bladstructuren. Hanteer het wisselteeltsysteem: 4 bedden die jaarlijks wisselen: wortelgewassen (worteltjes, bietjes, radijs, ...), peulvruchten (pronkbonen, sperziebonen, tuinbonen, ...), bladgroenten (sla, bladcichorei, tuinmelde,...) en aardappels.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas