paprika telen

We telen paprika: ze zijn bijzonder rijk aan vitamine C en bieden veel variatie in de keuken

Seizoensprodukt: paprika Ze hebben een Hongaarse naam maar eigenlijk zijn paprika's niets anders dan de zoete versie van de hete chilipeper.

Meer vitamine C dan citroen

Rode paprika's bevatten bijna vier keer meer vitamine C dan een citroen: 150 mg tegen 40 mg (per 100 g). Zelfs een groene paprika bevat nog altijd 143 mg vitamine C. Ze zijn bovendien zeer rijk aan vitamine A, aan kalium (250 mg), magnesium (11 mg) en fosfor (35 mg). Een groene paprika bevat 2 g suiker, een rode 5 g per 100 g. Maar voor het overig zijn het zeer magere groente: 100 gram levert slechts 32 kcal.

Vele kleuren

Alle geteelde paprika's zijn holle bessen met een vlezige vruchtwand. In de vrucht zit een niervormige witte kern, waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren, vormen en smaken van paprika's. De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde geblokte en rechthoekige vorm als de bekende rode en groene paprika's. De minder bekende witte en lila paprika hebben een langwerpige vorm met een spitse punt. Hun smaak loopt uiteen van kruidig zoet tot zeer pittig.

Speciale paprika's telen?

De Zuccherina, DolcePunta en Corno Di Toro zijn zoete puntpaprika's. Ze onderscheiden zich van de gewone paprika door hun langwerpige vorm en hun zoete smaak. - de Corno di Toro is een grote rode zoete puntpaprika, met weinig zaadjes - de Zuccherina is met zijn 8 cm de kleinste en heeft een frisse zoete smaak. Je vindt ze in rood, oranje en geel - de DolcePunta is verkrijgbaar in oranje, meet gemiddeld 12 cm en weegt om en bij de 45 gram. Hij is knapperig en sappig, lekker zoet. De Sweet Green is een groene paprikavariŽteit die ook rijp als een groene paprika wordt geoogst. Hij smaakt niet scherp en is de zoetste van de groen paprikafamilie.

Roosteren doet beter verteren

Sommige mensen verteren paprika's niet goed. Dat kan verholpen worden door de paprika's te schillen of de schil te verwijderen door ze te roosteren of te grillen. Door ze te roosteren activeer je ook het diepe zoete aroma van de paprika. Roostern kun je op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is de schil bruin te roosteren met een bunsenbrander. In de keukenwinkel vind je deze kleine brandertjes. Je kunt de paprika's ook op de barbecue roosteren. Of in de oven. Dat doe je zo: verwarm de oven voor op 220į C. Laat de paprika's 25 minuten roostern op een bakplaat tot de schil bruin ziet. Draai ze regelmatig om. Doe de paprika's vervolgens in een kom afgedekt met plastic folie of in een plastic zak en sluit die. Laat ze zo afkoelen. Daarna kun je de verbrande velletjes verwijderen. Na het roosteren kun je de paprika's verwerken in stoofschotels met andere groenten zoals aubergines, boontjes, broccoli, courgette, tomaten en uien. Je kunt ze pureren en verwerken in sauzen of in stukjes snijden en toevoegen aan salades. Je kunt ze ook in repen snijden en in olijfolie onderdompelen. Zo kun je ze afgesloten tot een dag of tien in de koelkast bewaren.

Paprika's in de keuken

Was de paprika's onder koud stromend water. Neem een schilmes, snijd rond de steelaanzet en verwijder die voorzichtig. Snijd de paprika nu in twee en verwijder zaden en zaadlijsten. Nu kun je hem in reepjes of blokjes snijden. Je kunt de paprika's ook in ringen snijden of op zijn geheel laten en, na het verwijderen van de binnenste zaadlijsten, vullen met vlees of groenten. Rauwe paprika is ideaal in rauwkostsalades. Paprika combineert verder goed met ansjovis, basilicum, knoflook, koriander, limoen, maÔs, rijst, chilipepers, met kip, kalf- en varkensvlees of in een ratatouille.

Geschiedenis

De pittige versie van de paprikaplant (Capsicum annuum) kwam in de zestiende eeuw met de Spanjaarden uit de Nieuwe Wereld. Via ItaliŽ kwamen de planten in de Balkan terecht en zo in de zeventiende eeuw in Turkije en Hongarije dat onder Turks bewind zat. Onder de Turkse bezetting was het min of meer illegaal om deze peper te telen. De Hongaren waren er echter zo tuk op dat ze de pepers in het geheim teelden. De Hongaren noemden ze 'paprika', afkomstig van 'paprena', de naam die de ServiŽrs en de Kroaten aan de peper gaven en wat zoveel wil zeggen als 'de hete'

Lees ook:

paprika kweken Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas