tuinkas

Door een moestuin of tuinkas te onderhouden kunt u, afhankelijk van de oppervlakte, tientallen of zelfs honderden euro's per jaar besparen.

Tuinieren is een winstgevende vrijetijdsbesteding die steeds meer aanhangers kent. De groentetuintjes bloeien opnieuw.

De redenen van dit plotselinge enthousiasme beperken zich niet tot de koopkracht en de prijs van groenten en fruit. Bezig zijn in open lucht en zich ontspannen, gezond (zelfs biologisch) eten, en tegelijkertijd substantieel besparen, dat is uitstekend voor de moraal én voor de portemonnee. Op 40 m² kunt u het equivalent oogsten van 920 euro groenten in de supermarkt.

In de Verenigde Staten maakt de kit "Money Garden" talrijke aanhangers door te verzekeren dat wie voor 50 dollar zaden en mest koopt, het equivalent van 1.250 dollar groenten in de supermarkt kan oogsten. Al zijn de schattingen noodzakelijkerwijs gewaagd, één ding is zeker, een moestuin en/of tuinkas is hoe dan ook rendabel. Tuin, lapje grond, tuinkas (Tuinkas Luna)...

De terugkeer van de mooie dagen zorgt voor een stormloop op de winkels voor tuinbenodigdheden. De Nederlander heeft altijd een vrij vast budget voorbehouden voor zijn tuin: 50% besteedt tussen 150 en 450 euro per jaar. Steeds meer Nederlanders verzaken tegenwoordig aan het decoratieve en kiezen ervoor enkele vierkante meter bloembedden om te vormen tot een plekje om groenten te kweken. In de stad vindt een stormloop plaats op de lapjes grond die voor een handvol (of enkele tientallen) euro's gehuurd kunnen worden.

De wachtlijsten groeien onophoudelijk aan. Velen vergroten trouwens het plezier door er barbecues, aperitieven of picknicks te organiseren na de inspanning! In Groot-Brittannië, waar 100.000 mensen ingeschreven zijn op een wachtlijst om een stukje grond te krijgen, doen bepaalde bedrijven dit cadeau aan hun werknemers.

Investeren: bespaar met vergeten groenten

De paardenbloem is zo'n vergeten groente: je kunt helemaal gratis en voor niets terugvinden in de tuin of het bos. Nu de voedselprijzen de pan uit swingen, kan het de moeite waard zijn om van je achtertuin een moestuin te maken of een tuinkas (Tuinkas met schuine wanden)te plaatsen. Wil je dan ook nog eens een keer wat anders eten: plant dan vergeten groenten.

Geschat wordt dat van alle groenten die in de afgelopen honderd jaar zijn geteeld, 75 procent is verdwenen. De markten, restaurants en biologische winkels proberen er nu weer alles aan te doen om de vergeten groenten onder de aandacht te brengen. Met succes: het lijkt zelfs een echte trend te worden. Dankzij de toegenomen populariteit van Halloween is een aantal soorten opnieuw ontdekt: de pompoen, de kardinaalsmuts (een soort eetbare pompoen) en de kwintappel (een soort komkommer). De grote aandacht in het nieuws voor zwaarlijvigheid en de hoge voedselprijzen zorgt er voor dat veel mensen hun dagelijkse menu zijn gaan aanpassen.

De vergeten groenten zijn een gezond alternatief omdat ze veel vezels en vitamines bevatten: zo zit er in brandnetels zeven keer meer vitamine C dan in een sinaasappel. Goedkoop of niet? Wat zeldzaam is, is duur: deze goede oude economische wet spaart dit soort groenten niet. De zaden zijn vaak alleen te krijgen in gespecialiseerde winkels en je betaalt meestal tussen de 3 en 5 euro per zakje.

Op de markt kun je de vergeten groenten soms nog wel eens tegen een aantrekkelijke prijs vinden. Het kan zijn dat er een tuinder staat die al jaren bezig is met de teelt en zijn investering er al lang uit heeft gehaald. Let wel op: rond een aantal feestdagen, zoals Allerheiligen, gaat de prijs van bijvoorbeeld pompoenen fors omhoog. Daar staat tegenover dat je ze soms ook helemaal gratis kunt krijgen: de paardenbloem en brandnetels staan in ontelbaar veel bossen en tuinen.

Een moestuin of tuinkas (Een professionele tuinkas) onderhouden vergt een kleine startinvestering, die u er echter snel weer uithaalt. De winkels voor tuinbenodigdheden en bepaalde grootwarenhuizen hebben een indrukwekkende variëteit aan zaden en groentezaadjes in de rekken liggen waarvan de prijs in het algemeen schommelt tussen 1,50 en 5 euro per zakje. Sla, courgettes, kolen, wortel, pompoen, radijs, waterkers... Er is iets voor elke smaak. En tegelijk komen ook vergeten groentesoorten opnieuw op tafel. Men (her)ontdekt de zwarte tomaat (Noire de Crimée), de aardpeer, de snijbieten. Allemaal winst, intussen, voor de biodiversiteit.

Een tomatenplant kost +/- 1,40 euro, voor een gemiddelde opbrengst van 2 tot 5 kilo. U moet 2,25 euro neertellen voor 15 stekjes selder of sla om uit te planten. Maak de rekening: dat komt op 15 cent per stuk. Van een pakje bonenzaadjes kunt u 20 kilo oogst verwachten. Het zal u tussen 50 cent en 1 euro per kilo kosten. Een pakje komkommerzaadjes kost 1,75 à 1,80 euro, ofwel de prijs van twee of drie komkommers in de supermarkt, volgens het seizoen...

Tijd uittrekken

Uw moestuintje of tuinkasje zal maar het beste van zichzelf geven als u er tijd voor vrijmaakt. U kunt zich niet tevredenstellen met enkel te zaaien of te planten. Bebouwen is ook de grond voorbereiden, onderhouden, besproeien, bemesten, schadelijke insecten verjagen, onkruid wieden. En daarna: de productie oogsten, wassen, koken, en bewaren (eventueel invriezen).

Dat kost tijd. Voor een goed beheer van de productie en de stocks zorgt u er best voor dat al uw groenten niet op hetzelfde moment rijp zijn. Spreid het zaaien en planten, houd rekening met oogsttermijnen. Bonen kunnen al een nieuwe oogst geven enkele dagen na de eerste. Een enkele courgettestek zal elke week groenten geven in het volle seizoen. En eens ze te groot zijn, worden de courgettes oneetbaar. Informeer u zodat u niet in het wilde weg plant.

Ondanks alle zorg die u eraan besteedt, zal de productie van uw moestuin deels afhankelijk zijn van de kwaliteit van de grond en de grillen van het weer. Ze kan dus gevoelig verschillen van jaar tot jaar. Hier biedt een tuinkas uiteraard een betere oplossing.

Nederlander spendeert gemiddeld 450 euro aan tuin

Ondanks de dalende koopkracht, hoeft de tuin- en doe-het-zelfsector zich geen zorgen te maken: de Nederlander blijft zijn tuin koesteren. De helft van de Nederlanders spendeert ieder jaar tussen 150 en 450 euro aan zijn tuin. Slechts 30 procent van de bevolking geeft minder dan 100 euro uit.

Het gaat dan vooral om jongeren. Extra leefruimte Nederlandse mannen tussen 36 en 65 zijn de grootste tuinfreaks. Zowat 22 procent van hen geeft jaarlijks meer dan 450 euro uit aan tuinspullen. BLOEMEN EN PLANTEN De gemiddelde Nederlander heeft vorig jaar 50 euro uitgegeven aan bloemen en planten. Net zoals vorige jaren blijven 50-plussers de grootste bloemen- en plantenliefhebbers. Nederlanders jonger dan dertig zijn daarentegen erg kleine afnemers van sierteeltproducten. Vraag nu de complete prijslijst 'tuinkassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas