groenten gezond

Gekookt of rauw? Groenten zijn altijd gezond

Zijn rauwe groenten gezonder dan gekookt? Soms wel, soms niet, zegt professor Rui Hai Liu van de Amerikaanse Cornell universiteit aan het vakblad Scientific American. Wat groenten aan goede eigenschappen verliezen als ze gekookt worden, winnen ze aan andere nuttige stoffen. Zo verliezen tomaten door koken veel vitamine C. Maar door ze zachtjes te koken winnen ze aan lycopeen, volgens Hai Liu een nog krachtiger antioxidant dan vitamine C. Antioxidanten beschermen tegen kanker en hartziektes. Hai Liu stelt hetzelfde vast bij wortels, pepers, spinazie, paddestoelen, asperges, kool en veel andere groenten. Gekookte groenten zijn gezonder, op voorwaarde dat je het verlies aan vitamine C goedmaakt door meer rauw fruit te eten. Broccoli is dan weer een twijfelgeval: die lijkt alleen maar goede stoffen te verliezen. De slotsom van Hai Liu: het komt er niet op aan of je groenten rauw of gekookt eet, zolang je er maar voldoende van binnen krijgt.

Groenten, fruit en producten die veel vezels bevatten kunnen het gevaar van kankers als mond- maag- en darmkanker verlagen

- kies voor veel groenten, fruit en volkorenproducten en peulvruchten en varieer zoveel mogelijk - eet dagelijks ten minste 5 porties groenten en fruit (totaal 400 g) - varieer zoveel mogelijk de soorten groenten en fruit - eet bij elke maaltijd vooral onbewerkt(e) graan of graanproducten (volkoren pasta, volle rijst, bruin brood) en/of peulvruchten - beperk geraffineerde zetmeelrijke producten zoals witte pasta, witte rijst en wit brood ...dan heb je prachtige pompoenen, boontjes en nietjes uit de tuin, maar wat doe je er allemaal mee? Veel moestuiniers praten niet alleen met smaak over hun tuin en hun planten, maar ook over lekker en gezond eten. De krakend verse sla op hun bord, de jonge spinazie met het teentje knoflook, de geurige appelmoes... kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas