hobbykasje

Hobbytuinders gaan volop aan de slag in hun hobbykasje

Hobbytuinders voelen de lente kriebelen in hun groene vingers en gaan volop aan de slag in tuin en hobbykasje.

De groeten die je zelf kweekt in je hobbykasje, verschillen dag en nacht met groenten uit de winkel

Walter "Die zelfgekweekte groenten zijn heel lekker. Onze groenten uit ons hobbykasje zijn niet geforceerd, de kweek gaat wel trager, maar wij moeten niet sproeien en krijgen betere groenten op ons bord. Wij kweken echt biologisch." Walter teelt in zijn hobbykasje aardappelen, sla, sjalotten, ajuinen, bonen, erwten, spinazie, pompoenen, witlof, courgetten, tomaten, maar ook kruiden zoals Romeinse kervel, rozemarijn en tijm. "Bloemen en prei teel ik niet omdat die te veel gesproeid moeten worden en omdat ik eigenlijk geen plaats meer heb" zegt Walter. "Je moet weten dat ik al die groenten zaai en plant in een hobbykasje van 24 m≤. In mei worden de eerste sjalotten en ajuinen geoogst. Walter werkt volop het stramien van rondlopende groenten. "Ik kweek ieder jaar de groenten op een andere plaats volgens een vaste ronde", legt hij uit.

Alle groenten halen we uit ons eigen hobbykasje

Jos heeft groene vingers. De vader van Jos had een groentewinkel, maar als kind mocht Jos enkel mee 'op het land' om onkruid te wieden. Nu spendeert hij het grootste deel van zijn vrije tijd met zijn vrouw in hun eigen hobbykasje. "Wij kunnen bijna het hele jaar door onze eigen groenten eten. Pas eind maart raken de voorraden wat op en moeten we al eens groenten kopen." Mijn vader was een perfectionist in zijn tuin. Hij deed elk jaar mee aan de wedstrijd van de Volkstuin en hij moest winnen. "Onze tuin is het verlengde van onze woonkamer. We zitten veel buiten en werken tussendoor wat in de tuin. Maar het gaat er heel rustig aan toe en we doen waar we zin in hebben" vertelt Jos. De grootste voldoening beleeft Jos nog altijd als hij zijn eigen groenten kan eten. "Deze smaken echt beter dan de groenten uit de supermarkt", weet Jos. Als Jos niet in zijn tuin te vinden is, staat hij in de potten te roeren. "Ik kook heel graag en volg nu het tweede jaar van een koksopleiding. Daar leer ik met vergeten groenten en kruiden werken. Ik heb nu dus ook een kruidenhoekje in mijn hobbykasje en ik zal die vergeten groenten zoals pastinaak en kweepeer ook planten. Ik kweek nooit grote hoeveelheden behalve dan van aardappelen. Ik heb liever vele soorten zodat we regelmatig kunnen afwisselen in de keuken. Wat ben ik met 50 kg wortelen in mijn diepvriezer? Ik eet mijn groenten liever vers."

Het hoeft niet perfect te zijn

Ook Richard kreeg de liefde voor het kweken van groenten, fruit en bloemen mee van thuis. Als zoon van een kleine landbouwer leerde hij met de natuur omgaan. Richard beschikt over drie ruime hobbykasjes en een grote lap grond waar hij groenten, fruit en bloemen kweekt. De passie voor tuinieren heeft hij al zijn hele leven. "Voor mij is het werken met planten een passie. Ik probeer zowel in mijn hobbykasjes als in de grond biologisch groenten, fruit en bloemen te telen. De vruchten hoeven er niet perfect uit te zien, maar ze moeten wel lekker smaken!" Richard kweekt van alles wat een ander niet doet: asperge, artisjokken, rode biet, Japansse wijnbes, Amerikaanse blauwbes, noem maar op. In zijn hobbykasjes staan nu al diverse planten in bloei en hij moet er nauwgezet op toezien dat ze het 's nachts niet te koud hebben. "Ik probeer gezond te leven en maak geen gebruik van sproeistoffen of groeistimulerende middelen." Richard zou niet zonder zijn hobbykasjes kunnen. De kennis die hij al die jaren in zijn eigen tuin opgedaan heeft, wil hij graag delen met anderen. Als bezieler van de moestuinclub probeert hij ook andere mensen warm te maken voor biologisch tuinieren en een gezonde levenswijze. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas