rabarber telen

Een veel geteelde groente is rabarber

Rabarer is mager en gezond

In 100 gram rabarber zitten 15 kcal, naast 12 mg vitamine C. Rabarber wordt al 50 eeuwen geteeld voor zijn heilzame eigenschappen. Pas in de achttiende eeuw vond het zijn weg in de keuken. De zure stok is niet alleen geschikt voor desserts, ook hartige gerechten varen er wel mee.

Rabarber in de keuken

- gekookt Rabarber kan gekookt worden, verwerkt tot compote, moes, confituur of sorbet; als vulling of verwerkt in taart of gebak. Geraspte sinaasappelschillen peppen de smaak op. Niet alleen zoete gerechten lenen zich voor raberber. Combineer prei en rabarber bijvoorbeeld met visgerechten, verwerk rabarber in een compote van gember of in kerrie voor oosterse bereidingen of in een tajine als er Marokkaans op tafel komt. Combineer rabarber met eend en ander gevogelte. Kruiden die goed bij rabarber gaan zijn gember, kaneel, steranijs en venkelzaadjes. - rauw Rauwe rabarber is een verfrissend tussendoortje. Snijd de rabarber in stukken, doop elk stuk in een beetje suiker of zoetstof. Stukjes rabarber gedoopt in een beetje zout zijn een verrassende snack. - geperst Rabarbersap kun je gebruiken als basis voor allerlei drankjes. Het sap kun je op twee manieren verkrijgen. Door rabarberstukken te mixen met suiker of zoetstof en de mix na een uurtje of vier met kokend water te overgieten. Na nog een kleine rustperiode kun je het sap zeven en verwerken. Je kunt de rabarber ook koken met water en zeven om het sap op te vangen. Vul het gekoelde rabarbersap aan met sinaasappelsap, ananassap of met citroensap. Je kunt rabarbersap ook laten gisten tot wijn. Informeer je goed, want het gistproces kan erg explosief zijn.

Zuur door oxaalzuur

Rabarber dankt zijn zure smaak aan het aanwezige oxaalzuur. Die stof zit ook in zuring en in spinazie. Rabarberbladeren bevatten een zeer hoge dosis oxaalzuur. Die mag je nooit eten, want ze zijn giftig. Jonge stelen kunnen ongeschild worden gebruikt en hoeven niet veel suiker of zoetstof in de bereiding. Stelen van 1,5 tot 2 maanden oud bevatten meer oxaalzuur. Oxaalzuur bindt zich in het lichaam met calcium. Dat is een reactie van het lichaam om het oxaalszuur te neutraliseren en via de darm af te voeren. Maar zo onttrekt het wel calcium aan het lichaam en verhoogt het de kans op nierstenen. Je kunt dit milderen door rabarber te schillen, de stukken kort te koken en het kookvocht weg te gieten. Je kunt ook calciumcarbonaat toevoegen. Dat is bij de drogist te koop onder de vorm van krijt. Het is smaakloos en neutraliseert ook voor een deel de zure smaak. Zo moet je minder suiker of zoetstof gebruiken. Mensen die neiging hebben voor reuma, artitis, jicht en nierstenen kunnen beter geen rabarber eten.

Oogsten

Rabarber kan geoogst worden van maart tot juli, dan zijn de stengels op hun best. De vroege rabarber die we in de winkel vinden, wordt meestal geforceerd in donkere loodsen. In West-Yorkshire in Engeland is dat een hele industrie. De wortels worden dan buiten opgegraven en in de loodsen opgekweekt. Na de oogst zijn de wortels uitgeput: ze moeten worden weggegooid.

Bewaren

Bewaar de stengels maximaal drie tot vier dagen in plasticfolie in de groentebak van de koelkast. Rabarber kun je ook invriezen. Daarvoor moet je ze wassen, in stukken snijden en in diepvrieszakken verpakken. Je hoeft ze niet te schillen, alleen als de schil zeer hard en vezelig is. Door ze ťťn minuut te blancheren en ze daarna onmiddellijk in ijswater onder te dompelen kun je hun kleur en smaak beter bewaren.

Medicijn

Zo'n 5000 jaar geleden al gebruikten de Chinezen de gedroogde wortels van rabarber als een doeltreffende medicijn tegen slechte stoelgang. Ze teelden de 'zure stok' ook voor zijn koortswerende en helende werking bij allerlei ziektes. Zijn geneeskrachtige reputatie bracht hem vanaf de tiende eeuw in Europa. Toen werd hij in VenetiŽ ingevoerd. Vanaf de zestiende eeuw werd hij voor zijn heilzame eigenschappen in Engeland geteeld. Pas on het eind van de achttiende eeuw belandden de lange, sappige rabarberstengels ook in gerechten. Onder meer als een vulling voor taarten en in soepen. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas