pepers telen

Peper was ooit zo kostbaar dat het zelfs als betaalmiddel werd gebruikt, totdat de rode peper zijn intrede deed en de pittige smaakmaker opeens binnen ieders bereik kwam.

Pepers telen: zoet en pikant is de boodschap

Pepers en paprika's zijn niet meer uit de tuinkas weg te denken. Pepers zijn kleurrijk en bovendien heel eenvoudig te telen. Een kas in de tuin volstaat om dit vruchtgewas succesvol te telen. Pepers en paprika's of ook wel zoete pepers genaamd zijn plantkundig gezien hetzelfde. Ze behoren tot dezelfde groep en familie. Enkel door de smaak en variŽteitsnaam onderscheiden ze zich. Deze vruchtgroenten worden ook doorgaans gelijktijdig gezaaid en dit vanaf feruari in een verwarmde kas. Ze zijn kruidachtig als plant en niet winterhard. Ze moeten dus jaarlijks opnieuw gezaaid worden.

Pepers zijn hete groenten

Pepers houden van warmte. Met temperaturen boven 35į C heeft de peper absoluut geen problemen. Paprika's hebben net als pepers een grote behoefte aan warmte. De teelt van pepers en paprika's gebeurt dus optimaal in een kas, al zijn er tegenwoordig soorten die het ook in openlucht prima doen en niet schrikken van een plotse temperatuurdaling.

Teelt onder glas

Zowel pepers als paprika's doen het net iets beter onder glas. De temperatuur speelt namelijk een heel grote rol bij de teelt van pepers en paprika's. Het is erg belangrijk voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen om uitdroging te voorkomen. Het rijpingsproces in een kas vindt ook vlugger plaats dan in openlucht.

Bodem en bemesting

Pepers en parika's worden het best geteeld in een rijk bemeste bodem. Bij het planten een grote hoeveelheid compost toevoegen wordt erg gewaardeerd. Tijdens de teelt kunnen we ook Fosfor (P) en Kalium (K) toevoegen zodat de bloem en vruchtzetting optimaal blijven en de bladeren hun gezonde kleur en structuur behouden. Verder moet de bodem goed waterdoorlatend zijn om wortelrot en schimmels te voorkomen.

Pepers en paprika's oogsten

Pepers worden doorgaans vroeger geoogst dan paprika's, al kunnen we stellen dat dit afhankelijk is van de variŽteit. Vanaf juli/augustus plukken we de eerste, vroege pepers en paprika's. Er kan daarna geoogst worden tot de eerste vorst optreedt. We oogsten zowel de peper als paprika bij het steeltje zodat de vrucht niet beschadigd wordt. Hiervoor maken we een draaibeweging.

Zaden oogsten bij pepers en paprika's

We kiezen zaadvaste rassen want hybriden zijn niet meer te vermeerderen door het nemen van zaad. Hoe te werk gaan? Halveer de vruchten en haal er de zaadjes uit. Laat het vocht wegtrekken. Opbergen op een luchtige plaats. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan

Bestand tegen pikant?

Van plan om een etentje te geven met pikante curry's of pepers op het menu? Zet dan de wc-borstel klaar, want de kans dat een van je gasten lange tijd op het toilet vertoeft, is niet onbestaande. Pikant eten 'prikkelt' onze darmen. Maar dat je van vurig voedsel blijvende schade kunt oplopen, is een fabel. Je bent op reis in India (of een vergelijkbaar land op culinair vlak) en na een week is je spijsvertering hťt gespreksonderwerp. Zijn de pikante gerechten schuldig aan je veel te frequente toiletbezoeken? Je kunt diarree hebben omdat je een infectie hebt opgelopen door een gebrek aan hygÔŽne. Maar ook pikante voeding kan de boosdoener zijn. Of we nu hier of op reis rode chilipepers eten, de kans op brabbelende darmen is even groot. 'Rode pepers bevatten capsaicine, de stof die verantwoordelijk is voor het pikante aspect. Capsaicine heeft duidelijk een invloed op ons maag- en darmsysteem, meer bepaald op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Als we pikant eten, worden al die elementen extra geprikkeld en scheidt onze maag extra vocht af. Schadelijk is dat niet, maar door dat vocht krijgen we veel sneller diarree. Wie veel pikant eet, krijgt op den duur darmen die nog nauwelijks reageren op de prikkels. De darmen worden dan gevoelloos. Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Onze maag is tegen heel wat bestand. Zo produceert ons lichaam maar liefst twee liter maagzuur per dag. Dat is een bijtend, zoutzuur sap en zelfs dat krijgt onze maag niet kapot, omdat ons maagslijnvlies onze maag goed beschermt. Als dat bijtend zuur ons niet aantast, zal een rood pepertje dat zeker niet doen.
Brood blust de brand
Van een klein rood pepertje kun je gemakkelijk zweten als een rund. Dat komt omdat je het gevoel hebt dat je in brand staat: je produceert zweet zodat je lichaam kan afkoelen. Hoe kun je de inwendige brand blussen? Niet met water, want dat maakt het alleen maar erger. Je eet beter wat droog brood of rijst. Ook zuivelproducten helpen. Bestel in de toekomst dus een yoghurt bij je pikante kip met pili-pili... kas De kleurrijke wereld van geuren en smaken: vanille, steranijs, komijn, saffraan ...
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas