groenten

Eet meer groeten

5 redenen waarom je elke dag 300 gr groenten moet eten

1. Groenten zijn essentieel voor een fit en gezond lichaam 2. Groenten zitten boordevol vitamines en mineralen 3. Groenten zijn een goede bron van vezels 4. Groenten smaken heerlijk en je kan ze onbeperkt eten 5. En je hebt een hťťl grote keuze! Lees ook: Groente

We eten veel te weinig groenten

Veel mensen denken wel dat verse groenten noodzakelijk zijn, maar door gebrek aan tijd schrappen ze deze uit hun menu. Ook conserven, blik en diepvriesgroenten zijn meestal gezond. Jong geleerd is oud gedaan, neem daarom vandaag nog je eigen "groenten-initiatief". Geef groenten een ereplaats in je tuin en op je bord. We moeten meer groenten eten (Gekookt of rauw? Groenten zijn altijd gezond). Eigenlijk moeten we ons niet afvragen: "Wat eten we bij de worst?", maar eerder: "Wat zou lekker zijn bij die mooie bloemkool?". En dan kun je een stap verder zetten en zelf nog gezondere, meer smaakvolle groenten gaan kweken. Denk ook aan de kleur, de smaak en maak van de gelegenheid om ook 'vergeten' groenten op het menu te zetten. Ken je bijvoorbeeld molsla, gele melde, winterpostelein, pastinaak of paarse struikboontjes? Lekker en nauwelijks in de winkel te vinden ... dus nog een goede reden om ze zelf te kweken. Groenten uit eigen kas zijn terug van weggeweest. Wat primeert zijn smaak, verscheidenheid en schoonheid.

Groenten: lekkerbekken in eigen kas

Niets is zo heerlijk als experimenteren met bijzondere smaakervaringen. Vooral vergeten groentensoorten en variŽteiten die weliswaar een mindere opbrengst geven dan hun commerciŽle tegenhangers genieten daarbij de voorkeur. Sla, koolrabi, snijbiet en tal van koolsoorten zijn ideale kleurbrengers, pastinaak, boragie en rammenas ideale ruimtevullers, staakboon en tomaat prachtgie staakelementen, kardoen, artisjok en rabarber ideale karakterplanten. Trap niet in de val om alle groenten van eenzelfde soort op hetzelfde ogenblik te planten. Anders zit u op een bepaald ogenblik met een overschot sla, postelein of peulerwten. Door het planten en zaaien met een interval van telkens een week spreidt u de oogst een heel tuinseizoen lang. Maak om dezelfde reden de aparte plantvakjes in de kas niet te groot. Ervaring zal u leren om perceeltjes net zo groot te maken dat ze ťťn of meerdere porties opbrengst geven al naargelang u wenst. Deze manier van groenten telen kunt u zowat elk ogenblik van het jaar starten. De combinatie van heel wat groenten, waarbij geuren en kleuren elkaar volop afwisselen, zorgt er ook voor dat planten elkaar gezond houden en insecten de groenten niet otndekken. Gebruik van bestrijdingsmiddelen is bijgevolg overbodig. Een kas helpt u bij het telen van de heel bijzondere gewassen. Een kas helpt ook bij het vervroegen van het zaai- en oogsttijdstip van onze groenten, maar ook bij het telen van wat meer zuiderse planten is dan een van de uitdagingen. Gebruik van cloches, kweekbakken, tomatenkassen, tunnelkassen, glazen kassen, enz. zijn het antwoord. Deze kassen geven een meerwaarde aan uw tuin.

Groenten telen in de kas

Aardbeien, Andijvie, Artisjokken, Aubergine, Kervel, Komkommers, Bloemkool, Brocolli, Rode kool, Witte kool, Savooiekool, Koolrabi, Meloenen, Paprika, Peper, Peterselie, Postelein, Prei, Raapstelen, Radijs, Knolselderij, Bleekselderie, Snijselderie, Bindsla, Kropsla, Pluksla, Snijsla, Spinazie, Tomaten, Tuinkers, Wortelen, Stambonen, Struikbonen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas