groente telen

Het zou misleidend zijn om te zeggen dat groente telen in eigen kas helemaal vanzelf gaat

Voordat ze geoogst kunnen worden vragen de meeste gewassen de nodige zorg en aandacht. Dat begint al bij de start van het nieuwe groeiseizoen. Voordat er wordt geplant, moet de grond worden bewerkt en voorzien van voldoende meststoffen. Tijdens de groeiperiode is water onontbeerlijk. En natuurlijk vraagt de gewasbescherming voldoende aandacht. Maar als er dan eenmaal geoogst kan worden, geeft dat een erg voldaan gevoel; lekkere gezonde sla, erwten, maÔs of tomaten uit eigen kas!

Tips om met succes groente te telen

- bewaar de zaden op een koele, droge plaats. Als ze te vochtig worden bewaard, neemt de kiemkracht af. - als u twijfels aan de kiemkracht van het zaad omdat het overjarig is, voert u de kiemtest uit. Leg wat zaadjes op een vochtig keukenpapiertje en kijk na een of twee weken hoeveel zaden er gekiemd zijn - zaai zo dun mogelijk zodat u na opkomst niet hoeft uit te dunnen; dat scheelt veel tijd (groenten zaaien) - de gewassen die grote planten vormen zoals kolen, worden in afzonderlijke potjes gezaaid zodat de wortels niet worden beschadigd bij het uitplanten - maak de bedjes in de kas maximaal 1,2 m breed zodat u ze vanaf het pad gemakkelijk kunt bewerken, zaaien en oogsten - zet planten van dezelfde familie niet vaker dan eens in de vier jaar op dezelfde plaats om te voorkomen dat ze worden aangetast door gewasspecifieke ziekteverwekkers. Deze vruchtwisseling is vooral belangrijk voor gewassen als bonen en erwten, aardappels en tomaten, uien en prei en kolen. - regelmatig beluchten is goed om schimmelgevoelige gewassen droog te blazen - geef de planten op de juiste wijze water. Daardoor dringen de wortels van de planten diep door in de grond, waardoor ze stevig staan en over voldoende voeding kunnen beschikken. - oplettendheid is nog steeds de beste remedie tegen ziekten en plagen. Zodra een aantasting wordt waargenomen, kan deze worden bestreden. Let bijvoorbeeld goed op eieren en jonge rupsen van de koolvlieg. - onkruiden zijn concurrenten van de groenteplanten als het gaat om voeding, water en licht. Hou de bedjes daarom zoveel mogelijk onkruidvrij.

Eten op het ritme van de seizoenen

Eten op het ritme van de seizoenen betekent dat u het hele jaar door gevarieerd eet. Seizoensproducten zijn bovendien het gezondst, het goedkoopst en ... het lekkerst. Wie voor seizoensproducten kiest, biedt zijn gezondheid iets extra's aan. Allereerst omdat seizoensproducten niet van het andere eind van de wereld moeten komen. Ze hebben dan ook niet aan voedingswaarde ingeboet voor ze op ons bord liggen. Bovendien kunnen seizoensproducten een verschil in de concentratie van voedingsstoffen hebben. Dit verschil kan voor sommige soorten groot zijn. Zo kan het vitamine C-gehalte van broccoli dubbel zo hoog of laag zijn. Het gehalte aan anti-oxidanten of kankerbeschermende stoffen kan tot 13 keer hoger of lager zijn. Groenten en fruit bevatten heel wat gezonde, zogenaamde 'bioactieve' stoffen zoals anti-oxidanten. Die helpen het risico op kanker en andere ziektes te beperken. Elke groente of vrucht bevat andere combinaties en concentraties van deze bio-actieve stoffen. Daarom is het altijd het beste om zoveel mogelijk te variŽren en dat kan optimaal ťn heel eenvoudig door te eten volgens de seizoenen.

Top 10 van gemakkelijk te telen groentes

- kroten Kroten worden direct op de plaats van bestemming gezaaid. Jonge krootjes zijn het lekkerst. Oogst de krootjes ongeveer 3 maanden na het zaaien door de planten op te trekken. - tuinbonen Tuinbonen kunnen heel vroeg in het jaar in de kas worden gezaaid. - sterrekers Sterrekers heeft een lekkere pittige smaak en is bovendien een van de snelst groeiende saladegroentes. Van zaaien tot oogsten is een kwestie van dagen. Kan het hele jaar door worden gezaaid. - vroege aardappelen Vroege aardappelen mogen niet ontbreken in de kas. Doordat ze snel oogstbaar zijn, hebben ze tijdens de teelt weinig problemen met ziekten en plagen. Bovendien is het heerlijk om al in mei of juni lekkere aardappels uit eigen kas te eten. - aardperen Aardperen zijn pretentieloze planten die heerlijke eetbare knolletjes leveren. - mizuna Mizuna is een fijne Japanse bladkool, een aantrekkelijk gewas dat u kunt stoven, maar ook als smaakmaker in de salade kunt gebruiken. Zaai in mei of juni om tot diep in het najaar te oogsten. - Nieuw-Zeelandse spinazie Nieuw-Zeelandse spinazie wordt vanaf maart /april in de kas gezaaid. Om een snelle kieming te bewerkstelligen laat u de zaden voor het zaaien 24 uur weken in water. Na een trage start is het een enorme groeier die het hele jaar door geoogst kan worden, tot diep in het najaar. - Sjalotten Sjalotten groeien redelijk probleemloos. Plant ze in januari of februari en oogst ze in juni. Als u ze goed droogt, zijn deze smakelije kleine 'uitjes' bijna een jaar te bewaren, mits ze worden opgeslagen in een koele, vorstvrije ruimte. - Snijbiet Snijbiet kunt u bijna het hele jaar oogsten. U heeft daarbij de keuze uit het snijden van de jonge bladeren en het oogsten van de grove bladribben. - Sla Sla is het laatste probleemloze gewas in het rijtje. Sla is er in allerlei variŽteiten. Eet meer groenten Gekookt of rauw? Groenten zijn altijd gezond kas

Eet meer groenten

Je bent niet hip als je geen groenten eet! Verschillende foodtrendwatchers signaliseren de opmars van groenten als een van de trends voor de volgende decennium. Maar toch worden groenten nog altijd ondergewaardeerd in restaurants. Ze worden er al te veel als een noodzakelijk garnituur aanzien. Toch zijn groenten niet alleen lekker en gezond, ze bieden ook een waaier van kleuren en smaken die een gerecht rijker en aantrekkelijker maken.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas