aubergines telen

Aubergines telen in een kas

Een magere groente zonder cholesterol telen? Aubergine bevat 16 kcal per 100 gram Ooit stond het eten van aubergines gelijk met de vreselijkste ziektes. Dat was omdat ze erg bitter smaakten. Maar dan kwamen nieuwe variŽteiten en meteen ook de appetijt.

Zo verwerk je aubergine

- Niet schillen

Aubergines moet je niet schillen. Verwijder alleen het kroontje en steeltje. Snijd de vrucht dan in plakken of blokjes, halveer hem of snijd de bovenzijde eraf en hol hem uit.

- Verkleuren

Aubergines verkleuren snel na het snijden. Sprenkel er wat citroensap over om het kleuren te verminderen of verwerk ze meteen. Gebruik een roestvrijstalen mes, andere metaalsoorten zullen zwart worden.

- Bakken

Aubergines hebben sponsachtig vruchtvlees dat veel vet opneemt tijdens het bakken. Om dat te vermijden leg je blokjes of plakjes in laagjes in een vergiet. Bestrooi elk laagje met zout. Zet het vergiet zo'n half uur in de gootsteen en laat het vocht uitlekken. Verwijder het zout met de hand en dep droog.

- Bereiden

Aubergine kun je ook stoven, roosteren, grillen, gratineren, of frituren. Als je hem in zijn geheel bakt, prik dan met een vork enkele gaatjes in de schil zodat de eventuele stoom kan ontsnappen.

- Combineren

Aubergines hebben een vrij neutrale smaak. Combineer ze daarom met pittige kruiden als basilicum, knoflook, laurier, oregano, peper, peterselie en tijm. Aubergine smaakt ook goed met uien en vruchtgroenten zoals paprika, tomaat en courgette.

Kiezen

bij ons is vooral de langwerpige paarse aubergine populair. Maar er zijn ook ronde, witte en bontgestreepte rassen. We telen altijd stevige aubergines met gewicht. Hun huid moet zacht zijn en een zachte glans hebben. Als ze bijzonder sterk glanzen, zijn ze nog onrijp. De kleur moet levendig zijn. De schil mag geen verkleuringen hebben en ook geen schrammen en blutsen. De steelaanzet en het kroontje moeten wat vochtig zijn. Als de schil terugveert, is hij rijp, als er een ingezonken plekje achterblijft niet.

Bewaren

Aubergines zijn zeer gevoelig voor zowel warmte als koude en bewaren ideaal bij een temperatuur van 10įC. Bewaar ze daarom niet in de koelkast maar op een koele plek of in de kelder. De maximum bewaartijd is zeven tot tien dagen. Bewaar aubergines niet samen met tomaten, appelen en citrusvruchten. Die ademen ethyleen uit wat het bederfproces sneller zal inzetten.

Aubergine: GEVAARLIJKE GROENTE

Gelezen in een TV-blad: "De aubergine wordt ook wel eierplant of eier-vrucht genoemd. Eet aubergines nooit rauw. Ze bevatten de stof solanine, die ernstige maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door het verhitten van de groente in bereidingen verlaagt het solanine-gehalte aanzienlijk" Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas