pelargonium

De meest voorkomende problemen bij pelargoniums zijn witte vlieg binnen, en rupsen en roest buiten, maar over het algemeen hebben ze vrij weinig last van ziekten en plagen

Luis

Groene of zwarte luizen belagen zowel jonge als volwassen planten. In de kas kan biologische bestrijding worden toegepast. Anders is groene zeep met spiritus nog steeds een doetreffend middel.

Wortel en stengelrot

Van gewortelde en nieuwe stekken, soms van volwassen planten, wordt de wortelhals zwart en dun. Het blad verwelkt en de plant gaat dood. Voorkomen is het beste. Gebruik schone potten, verse potgrond en giet nooit met regenwater.

Meeldauw

De bloemen kunnen rotten als regenwater tussen de bloemblaadjes blijft staan, vooral als het koud is. Hier hebben hoofdzakelijk dubbelbloemige planten last van. Haal de uitgebloeide bloemen er regelmatig uit en gebruik enkelbloemige soorten in perken.

Rupsen

Deze eten de bladeren, stengels en knoppen van volwassen planten in borders en potten. Vang ze weg met de hand of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel.

Roest

Donkere roestkleurige vlekjes verschijnen aan de onderkant van de bladeren, die vervolgens afvallen. Planten worden zwak en kunnen doodgaan. Haal alle aangetaste bladeren weg. Meestal voorkomt u zo dat de plant helemaal wordt aangetast.

Virusziekten

Bladeren krijgen gele, soms stervormige vlekken en worden pukkelig. Dit gebeurt meestal in het voorjaar. Er bestaat geen remedie en het beste is de aangetaste planten te verbranden.

Witte vlieg

De witte insecten verzamelen zich onder de bladeren, meestal binnenshuis of in de kas. Met gele lijmstroken (gele lijmstroken) en sluipwespen kan de witte vlieg bestreden worden.

Vermeerderingstechnieken

Hoewel pelargoniums vooral van stekken gekweekt worden, worden enkele gezaaid. Voor beide methoden valt iets te zeggen. Perlagoniums uit zaad: - deze zijn overal te koop, sterk en voorradig in veel kleuren. Ze hebben geen last van virusziekten en hoeven niet te overwinteren omdat ze in het voorjaar aangeschaft worden - zaad is echter duur en niet alle soorten zijn voorradig. In zaad voor hangpelargoniums is niet veel keus. Pelargoniums kunnen het beste in een verwarmde kas gekweekt worden. De zaaitijd hangt af van de omstandigheden. Zaden moeten uiterlijk in februari gezaaid worden om goede planten te hebben tegen de tijd dat ze buiten geplant kunnen worden. Pelargoniums van stekken: - beschikbaar zijn alle mogelijke soorten, bloemvormen en - kleuren en bont blad. - de noodzaak om ze te overwinteren betekent dat ze of plaats in de kas innemen of ieder jaar opnieuw moeten worden gekocht Stekken wortelen gemakkelijk in de herfst of in het voorjaar. Haal de top van een nieuwe scheut af, ongeveer 7 - 8 cm lang en verwijder alle bloemknoppen. Snij precies onder een blad af en verwijder de onderste bladeren, zodat er een stek overblijft met ťťn goed blad en een gezonde top met bladeren die aan het uitlopen zijn. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas