zaailingen

Zaaien met succes: wat te doen met onze zaailingen?

Lees de gebruiksaanwijzing

Het ene zaad is het andere niet. Zaaitijd en -methoden staan altijd op de verpakking afgedrukt. Volg deze aanwijzingen op en u heeft de grootste kans dat uw zaaisel slaagt!

Nieuwe potgrond

Laat u niet verleiden om gebruikte grond opnieuw te gebruiken. Het is niet ondenkbaar dat hier allerlei ziekten en plagen in voorkomen. Neem dus altijd nieuwe grond: u kunt zelfs speciale grond voor dit doel kopen. U kunt deze grond mengen met zeer fijn grind om een meer open structuur te krijgen zodat de zaailingen niet verrotten.

Zoveel mogelijk hygiŽne

Probeer onder zo schoon mogelijke omstandigheden te werken. Zo voorkomt u dat allerlei ziekten kunnen toeslaan en uw zaailingen om zeep helpen. Gebruik schoon water. Als u kraanwater gebruikt, laat dit dan minstens een uur staan zodat het op temperatuur kan komen en het chloor kan ontsnappen. Gebruik schone of nieuwe potten en zaaibakken. Voorkom te lage nachttemperaturen en zaai ook niet te dik.

Het tijdstip

Als u direct in de volle grond zaait, dan moet u ook de weersomstandigheden goed in de gaten houden. Houd u dan niet slaafs aan de op de verpakking aangegeven tijdstippen, maar zaai in een vroeg en warm voorjaar eerder en in een nat en koud voorjaar later.

De temperatuur

Zaden hebben niet allemaal dezelfde temperatuur nodig om te kiemen. Sommige hebben een speciale behandeling nodig, er zijn zaden bij die bijvoorbeeld pas na een koudebehandeling kiemen. Vermeng deze zaden met vochtig zand en leg dit mengsel gedurende een maand in de ijskast.

Afdekken

Sommige zaden hebben licht nodig om te ontkiemen en mogen dus niet worden afgedekt. Andere moeten juist in het donker staan, voordat ze zich gaan ontwikkelen tot zaailingen. Volg daarom precies de aanwijzingen op de verpakking. Als u bij zelfgewonnen zaad niet weet of u het zaad al dan niet moet bedekken, doe het dan half-om-half en noteer de resultaten voor een volgende keer.

Watergeven

Maak de zaaigrond altijd vochtig maar doorweek deze niet. Wees voorzichtig bij jonge zaailingen: gebruik lauw water en een fijne broes op de gieter of slang. Als u een slang gebruikt zet deze dan op de vernevelstand. Geef altijd water in de vroege ochtend of in de avonduren. Bij felle zon kunnen de druppels die op het blad terechtkomen als een vergrootglas werken, met verbrandingsverschijnselen als gevolg.

Fijn zaad

Met een enkele windvlaag of zelfs uitademing kan fijn zaad zo worden weggeblazen. Wees dus voorzichtig als u dit zaad uitstrooit. Als u dit fijne zaad met grond afdekt, gebruik dan een oude zeef om een gelijkmatig maar dun laagje te krijgen.

Vespenen

Haal de zaailingen uit het zaaibed zodra ze groot genoeg zijn. Hou ze altijd bij het blad vast en ooit bij de dunnen stengel. Gebruik een pen of een gepunt stokje, zodat u ze makkelijk uit de grond kunt lichten. Zet ze vervolgens in kleine potjes. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aanFebruari: vroege zaailingen Aubergines, paprika'z, tomaten maar ook wonderboom (Ricinus communis) en reukerwt kunnen nu in de tuinkas gezaaid worden. Haal enkele dagen vooraf de zaai- en potgrond al in huis. Bodemwarmte, maar ook een voldoende hoge luchtvochtigheid zijn belangrijk voor een goede kieming. Zet de zaaitail daarom lekker warm en dek af met een plasticvel of glasplaat. Eens de kiemplanten de eerste echte blaadjes tonen is het tijd om te verspenen; de plantjes mogen elk apart in een potje. Merk je dat de planten zich te slank omhoogtrekken of fileren, verhuis ze dan naar een meer lichte en wat koelere maar absoluut vorstvrije plek in de kas. Tuinbonen en erwten kun je in een koude kas zaaien. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas