kas ervaring

Je hebt geen ervaring met het telen in een kas? Hier alvast enkele ideeŽn en tips.

In een kas worden alle mogelijke denkbare groenten, kruiden, bessen, fruit geteeld

De basistip

Zorg dat je kas overzichtelijk is. Verdeel de kas in vier of zes bedden, eentje per plantengroep: peulgewassen, aardappelen, wortelgewassen, vruchtgewassen, bladgewassen en koolgewassen. Schuif de plantengroepen elk jaar een bedje op. Wisselteelt heet dat, er zijn daar mooie schema's voor in boeken, en het is belangrijk. Als je bijvoorbeeld elk jaar aardappelen op dezelfde plaats zet, blijven er in de grond veel ziekten en parasieten, en krijg je gegarandeerd problemen. De bedden zijn 120 centimeter breed met daartussen smalle paadjes. Zo kun je overal aan. Omdat je op deze wijze nooit op de bedden moet lopen, kunnen de wormen en andere beestjes de grond los houden.

Gemakkelijke planten

Wie voor het eerst in een kas tuiniert, kiest best gemakkelijke teelten, groenten en kruiden die heel vaak lukken, zoals radijsjes, snijsla, courgettes en boontjes. Aardappelen en andere bewaargroenten kweken, gaat ook goed, tenminste als je kiest voor ziekteresistente rassen. De ervaring leert dat een kas nabij de woning ideaal is als 'pluktuin', met groenten en kruiden die heerlijk zijn om vers op te eten, zoals suikermaÔs of radijsjes. Tegen de smaak van versgeplukte jonge erwtjes kan niets op. Je kan dagelijks in de kas eens rondlopen, wat onkruid uittrekken en vooral plukken wat rijp is. Die tien minuutjes in de kas, ervaar je niet als 'werken' in de kas. Je kunt ook verschillende groenten mengen op hetzelfde bed, bijvoorbeeld kool en selder hebben volgens onze ervaring een goede invloed op mekaar. Het leuke aan die combinatieteelt is dat er altijd wat te oogsten valt, en dat de bodem maximaal benut wordt. Veel tuinders houden van zaaimengsels, zoals van sla. Dan spreidt je opbrengst zich over een langere periode, en als er een soort uit het mengsel het wat minder doet, geeft dat niet. Ook kruiden zijn absoluut aan te raden. Kruiden doen het vaak heel goed in de tuinkas. Al zien ze er niet zo perfect uit als die potjes met symmetrische blaadjes uit de winkel, kruiden uit de kas zijn nog aromatischer dan hun winkelbroertjes.

Eens iets anders

We zijn zo "versupermarkt" en kennen enkel nog het beperkte assortiment groenten en fruit dat gemakkelijk vervoerbaar en bewaarbaar is. Datzelfde aanbod ligt winter en zomer in de rekken. Maar bij mij een onbekende groente als warmoes - aan andere naam voor snijbiet - is het een kwestie van plukken en eten. Warmoes is een gemakkelijk te telen vervanger voor spinazie. Het bevat veel minder oxaalzuur en nitraten, schiet niet zo snel door en je kan er veel langer van blijven oogsten. Ook de doordeweekse brandnetel is een fantastische plant. Als je die in een emmer zet met een paar gaatjes in, heb je het hele jaar door gratis een gezonde groente. Tuinmelde: nog zoiets onbekends, en heel gemakkelijk. Of zwartmoeskervel, een waardige vervanger voor selder en veel eenvoudiger te telen. Door je eigen seizoensgroenten te kweken, verklein je je ecologische voetafdruk. Voor een tomaat uit de supermarkt in februari is een kubieke meter aardgas de lucht ingejaagd.

Hoe begin ik er aan?

We strooien elk jaar een dikke laag goede compost bovenop de bedden, en daarin zaaien en planten we. Zoals de natuur dat doet in het bos, met de dikke lagen compost van afgevallen bladeren. Leren composteren is nog zo'n basistip voor een eigen kas.

Niet tegen maar voor de beestjes

Als je streeft naar een kas waar je zonder zware arbeid en ongezonde pesticiden een goede opbrengst hebt, moet je samenwerken met de natuur. Bijvoorbeeld om kwetsbare plantjes te beschermen tegen slakken, strooi je er as van een houtkachel rond. En door slakken schuilplaatsen, zoals omgekeerde bloempotten aan te bieden aan de rand van de kas, kun je ze ook vangen. Die vormen dan lekkere hapjes voor de kippen. als je de slakkenovervloed toch niet de baas kunt, kies dan resoluut voor ecologische verantwoorde slakkenvallen, bv: slakkenval. Traditionele slakkenkorrels zijn een ramp: ze doden niet alleen de slak, ze zijn ook nefast voor de andere dieren die de slak daarna opeten.

Groeien aardappelen aan bomen?

Onze grootouders teelden bijna allemaal hun eigen groenten en fruit, de babyboomgeneratie veel minder. Er is echt een kenniskloof geslagen. Veel jonge mensen hebben geen idee meer wanneer je bijvoorbeeld prei zaait. Gelukkig kun je veel terugvinden in boeken en op internet, maar niets weegt op tegen het praten met en zien bij bevriende tuiniers. Telen in een kas leer je door ervaring op te doen. We leven steeds meer in een virtuele wereld, met virtuele contacten en virtuele ervaringen. Maar tuinieren is echt. De aarde voelen, ruiken, kijken en geduld hebben ook. Multatuli schreef het al in 1859: "Want niet in het snijden van de padi (rijst) is de vreugde: de vreugde is in het snijden van de padi die men geplant heeft."

Een kas is genieten

- Genieten van de geur: geur is een een bonus ! Zelden wordt de plant juist vanwege deze heerlijke eigenschap gekozen. En dat terwijl geur een belangrijk onderdeel is het genot in een kas. Geur ontspant en verzet de zinnen. Bovendien koppelen we geur aan herinneringen. Geur kan onweerstaanbaar zijn. Voorbeelden van geurende planten zijn: citrusfruit bloeit met heerlijk geurende witte bloemetjes die tegelijk met de vruchten verschijnen. Niet winterhard. Of een oleander: is een prachtige, maar niet gemakkelijke kuipplant. Om te kunnen bloeien is veel zonlicht en warmte nodig. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas