seizoensproducten kas

Seizoensproducten uit onze kas

Nog niet lang geleden dachten we dat we konden scoren met producten die van heel ver kwamen: aardbeien in december, witloof in juni of asperges in oktober. Nederland loopt over van prachtige streekproducten, en daarmee kun je in elk seizoen heel lekkere gerechten maken. Waarom zou je dan 'exotische' producten gaan gebruiken? Onze voorouders leefden met de seizoenen en gebruikten producten op het moment dat de natuur ze had 'afgewerkt'. Zo hebben we een 'smaakerfenis' opgebouwd die als het ware in onze genen zit. En zo beginnen we onbewust te hunkeren naar groeten en fruit dat in een bepaalde periode van het jaar op zijn best is. De mens maakt nu eenmaal deel uit van de plaatselijke natuur... Natuurlijk zijn de teel- en distributiemogelijkheden nu heel anders dan vroeger. En sommige restaurantklanten willen hun gasten imponeren met kersen op Nieuwjaar. Maar koks die het goed menen, die eerlijk en creatief willen koken, beschouwen geforceerde producten die van de andere kant van de wereld ingevlogen worden, als 'goedkoop' en overbodig bordvulsel. Wij hoeven niet ver te zoeken naar uitstekende ambachtelijk geteelde of seizoensproducten: die vinden we in onze kas meer dan genoeg. Wij maken van kwaliteit nog altijd een erezaak. U zult ons echter niet horen beweren dat er elders in de wereld geen goede en lekkere producten zijn. Alleen... die zijn dikwijls geforceerd. Wij mogen zeker onze culinaiere roots niet verloochenen: 'vers en van bij ons'. Het is aan ons om in de keuken creatief om te gaan met onze Nederlandse producten. Je kunt met 'onze eigen' producten zonder probleem fijne topgastronomie op tafel brengen. En ook keukenprincessen en hobbykoks kunnen dat. Seizoensproducten van bij ons bieden bovendien het grote voordeel dat er weinig kilometers in zitten. En dit komt uiteraard het milieu ten goede. Iedereen heeft de mond vol van de CO2 voetafdruk, maar weinigen doen er iets aan. En het is nochthans eenvoudig. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aanStop de opwarming van het klimaat! Groenten, vlees, fruit en aardappelen leggen gemiddeld drie- tot vierduizend kilometer af voordat ze worden gegeten. Dertig procent van het wegtransport dient voor het vervoer van voedingsmiddelen. Door seizoensgroenten uit eigen tuin te eten kan je jaarlijks 2.250 CO2 besparen. seizoen groenten kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas