kas november

November: wat kan ik kweken en hoe kweek ik het in de kas?

In de koude kas:

- potten met kruiden binnen brengen - mogelijks een druif in de kas planten - chrysanten na de bloei terugsnoeien om jonge scheuten voor stek te vormen - we brengen de laatste kuipplanten naar binnen: de meeste kuipplanten zullen inmiddels al in hun winterverblijf staan, maar soorten als Pittosporum, oleander en laurier kunnen verrassend lang buiten blijven. Bij aankondiging van nachtvorst wordt het echter ook tijd deze laatste soorten binnen te halen. Controleer de planten zorgvuldig op aantastingen, want een enkel meegebracht luisje kan zich in een kas snel vermeerderen. Door de lagere temperaturen gaan uw kuipplanten in winterrust. Ze hebben in deze periode geen mest meer nodig en relatief weinig water (groenblijvende soorten wat meer dan bladverliezende). De overwinteringstemperatuur is een kritische factor: als deze boven ongeveer 12į C uitkomt beginnen de planten weer te groeien. Omdat de lichtintensiteit in de winter veel lager is vormen ze dan slappe takken, wat het model niet ten goede komt. Zorg er daarom voor dat de kas koel genoeg is en lucht overdag geregeld als het buiten niet vriest. - sla en tuinbonen kunnen nog buiten onder een folietunnel worden gezaaid - het is te laat om knoflooktenen in de volle grond te planten, maar ze kunnen wel in potjes geplant en in een koude bak worden gezet - alle kool behalve spruiten en boerenkool moet nu geoogst worden. Blijft de kool langer staan, dan wordt ze er niet beter op. Koolraap kan het beste bewaard worden in een kuil van 10-15 cm diep of in een koele kelder in nat zand. Witte, rode en savooikool kan het beste in een koele kelder worden bewaard. De kolen worden met wortel en al geoogst en de buitenste bladeren moeten worden verwijderd.

In de koele kas:

- we geven de planten minder water - minimale temperatuur 4,5į C - eenjarige planten verpotten - we zaaien sla

In de gematigde kas:

- we geven de planten een minimum van water - we verpotten lelies - we forceren witlof - Wat kan ik kweken in mijn kas in januari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in februari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in maart? - Wat kan ik kweken in mijn kas in april? - Wat kan ik kweken in mijn kas in mei? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juni? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juli? - Wat kan ik kweken in mijn kas in augustus? - Wat kan ik kweken in mijn kas in september? - Wat kan ik kweken in mijn kas in oktober? - Wat kan ik kweken in mijn kas in december? kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas