kas april

April: wat kan ik kweken en hoe kweek ik het in de kas?

April is de maand om te beslissen wat waar en wanneer komt.

Koud voorjaar, gesloten aanpak

Als u over een kas beschikt, is voor u april een drukke maand. In april kunnen er volop zomergroenten worden gezaaid. Deze groenten blijven een korte periode in de kas in april, want begin mei mogen ze al buiten worden geplant. Eind mei - begin juni zullen gezonde planten te zien zijn. Tijdens het drukke zaaiseizoen in april, moeten er voldoende zaaikassen, potten en zaai- en stekgrond voorzien zijn. Als u niet over een kas beschikt kunt u ook gebruik maken van een tunnelkas of kweekbak. Na het omspitten van een stuk grond in april wordt het perceel afgedekt met landbouwplastic dat aan de randen wordt ingegraven. Zo voorkomen we het dichtslempen van de bodem bij een hevige regenbui. Onder het plastic zal de bodem sneller opwarmen. Een opgewarmde bodem laat toe dat de gezaaide jonge planten eerder naar buiten kunnen. Met een vroege oogst als resultaat. De grond wordt geharkt tot het oppervlak vlak is, grote stenen worden verwijderd. Ongeveer twee weken voor het zaaien in april of planten wordt een organische bemesting toegediend. De voedingsstoffen zullen op tijd opneembaar zijn voor de jonge plantjes die in april in de kasstaan. Opeenvolgend zaaien is aangeraden. Als de eerste zaailingen enkele centimeter hoog zijn, kan er opnieuw gezaaid worden.

In de koude kas:

- regelmatig beluchten: planten houden van verse lucht - we zaaien andijvie, basilicum, koriander, snijbiet, peterselie, sla (pluk- en snijsla), radijs, tuinkers, rucola, rode bieten, knolselderij, suikermaÔs, komkommers, augurken, courgettes, sperziebonen, vroege bloemkool, pompoen, paprika's, stokbonen, late prei (winterprei), maÔs (suikermaÔs), selderij, meloenen, spinazie, - broccoli kan nu gezaaid worden in de koude bak - eind april planten we tomaten uit - we planten pepers, paprika, aubergine - we oogsten radijs, tuinkers, sla, waterkers, tuinzuring, asperges, de eerste rabarberstengels - we zaaien gevoelige eenjarige zomerbloeiers (zie hiervoor ook :Wat kan ik kweken in mijn kas in januari?: ook in april kunt u nog prima de in maart opgenoemde eenjarige planten zaaien)

In de koele kas:

- opgelet met nachtvorst ! - naarmate de temperatuur stijgt, geven we de planten meer water - we zaaien snijbonen, sperziebonen, courgettes, pompoenen, komkommers, kalebassen - verspenen

In de gematigde kas:

- opgelet met nachtvorst ! - naarmate de temperatuur stijgt, geven we de planten meer water - we verhogen de luchtvochtigheid (sproeien, vloer nat maken) - planten afschermen tegen fel zonlicht - plantenvoeding toevoegen - oppotten van geraniums, fuchsia's en petunia's Seizoensproducten van de maand april: Groenten: andijvie, aubergines, asperges, bleekselder, bloemkool, bosuitjes, courgettes, courgettebloemn, jonge komkommers, jonge snijbonen, kropsla, lamsoor, notensla (rucola), paprika, rabarber, radijs, roodloof, spinazie, snijbiet,waterkers, witloof, zeekraal. Fruit: avocado, pompelmoezen, sinaasappelen, bloedsinaasappelen April, de lente is in het land... "April doet wat hij wil" ... een waarheid als een koe. De nachten zijn af en toe nog wat frisjes, maar de lente hangt voelbaar in de lucht. In april worden de dagen almaar zachter en wordt het zonlicht sterker. Maar dat is natuurlijk nog geen reden om de oranjerieplanten naar buiten te halen (behalve dan misschien op een mooie, warme dag), om bloembakken met surfina's te vullen of eenjarige zomerbloeiers in de tuin te planten. Kortom, in april moet de tuinier het nog langzaamaan doen. Maar laat dat geen beletsel zijn om in de kas al volop te zaaien en te verspenen. De zomerpracht in uw tuin hangt er van af. - Wat kan ik kweken in mijn kas in januari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in februari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in maart? - Wat kan ik kweken in mijn kas in mei? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juni? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juli? - Wat kan ik kweken in mijn kas in augustus? - Wat kan ik kweken in mijn kas in september? - Wat kan ik kweken in mijn kas in oktober? - Wat kan ik kweken in mijn kas in november? - Wat kan ik kweken in mijn kas in december? kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas