pompoen telen

Pompoen: eenvoudig te telen

Pompoen zaai je best in potjes. Leg per potje 2 zaden en behoudt het sterkste plantje. Zaai bij 20 - 25į C, vanaf half april. Je legt de zaden op de zaaigrond, duwt ze zacht in de grond en bedekt ze met een laagje grond. Te diep zaaien verlaat de kieming. Na het vorstgevaar kun je in vollegrond uitplanten (let wel: pompoenplanten zijn zeer vorstgevoelig !). Je kunt dan ook rechtstreeks in vollegrond zaaien. Door voor te kiemen en pas dan uit te planten ben je zeker van een snelle opkomst. Steeds de steel oogsten, voor een langere bewaartijd.

Grond

Voor het telen van pompoenen is zaai- en stekgrond ideaal, terwijl potgrond te zout is. Potgrond kan enkel worden gebruikt door een mengeling met zand te maken: verhouding 1 deel zand met 2 delen potgrond. Pompoenplanten hebben een voorkeur voor goed doorlaatbare en humusrijke grond die de doorgang van de lange wortels mogelijk maakt. Eenmaal de zaadjes gezaaid, maken we de grond goed vochtig en leggen er plastic overheen. Tijdens de groei halen we er de plastic af om schimmel op het blad te voorkomen. Tijdens de groei moet je maandelijks bijmesten. Gebruik gedroogde koemestkorrels, beendermeel, compost of andere meststoffen met een hoge kaliumwaarde. Geef niet teveel stikstof, dan teel je veel bladeren en zeer weinig vruchten die bovendien minder lang houdbaar zijn. Mulchen met organisch materiaal bij het telen van pompoenen biedt meerdere voordelen: het beschermt de bodem tegen uitdroging, houdt de plaats rond de pompoenen onkruidvrij en zorgt eveneens voor extra voedsel. Enkel goedverteerde compost/mest gebruiken en best voor de winter aanbrengen.

Gieten

Bij droogte begiet je de pompoenplant steeds rond de voet, zelfs tot 1 meter afstand, en dit om de wortelvorming te bevorderen. Nooit op de bladeren gieten, dit zal schimmelinfecties (bv meeldauw) in de hand werken.

Enkele soorten pompoen:

- Jack o'lantern: dť Halloween-pompoen, omdat hij zich het best laat uithollen - Atlantic giant: de wedstrijdpompoen die reusachtige afmetingen kan aannemen - Red kuri, elite: klein type pompoen, compacte oranjekleurige vruchten en een uitstekende smaak - Turkse muts: aparte, sierlijke vrucht. Ook geschikt voor consumptie. - Gele reuzen: grote pompoen met een zachtgele huid - Rode van Etampes: decoratieve, geribde pompoen en een afgeplatte vorm

Halloween

Halloween vindt zijn oorsprong in een Keltisch winterfeest rond oogst, jacht en de dood, meer dan 2000 jaar geleden. Toen het zijn vaste datum kreeg (31 oktober) werd ook de naam Halloween (dat in oorsprong verwees naar "alle heiligen") gemeengoed. Toen in de 19de eeuw de Ierse bevolking massaal uitweek naar Amerika, werd het daar geintroduceerd. Vandaag is Halloween ook bij ons een begrip.

Beautytip: pompoenpitten

Pompoenpitten, sesamzaadjes, zonnebloempitten en pijnboompitten zitten vol huidvernieuwende ingrediŽnten zoals essentiŽle vetzuren, vitaminen en mineralen. Eet ze drie ŗ vier keer per week voor het beste resultaat. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas