aardappelen telen

Om aardappelen te telen is niet veel oppervlakte nodig

Per plant oogsten we gemiddeld 1,2 kilogram aardappelen. Aardappelen worden niet gezaaid. U vertrekt van pootgoed, kleine aardappeltjes van de uitgekozen soort die u wilt oogsten. Schaf deze pootaardappelen op tijd aan. Ze moeten nog drie weken voorkiemen op een lichte plek bij ongeveer 10į C. Eens ze korte, stevige scheuten hebben zijn ze klaar om te planten. Dat kan vanaf einde maart in volle grond, of een maand vroeger in de kas. Maak voor elke aardappel een plantgaatje van ongeveer 10 cm diep en leg de aardappel hierin met de scheuten naar boven. Vul met de aarde van het volgende gat. Binnen enkele weken komen de scheuten boven piepen. Wordt nachtvorst voorspeld, bescherm het jonge loof dan met een omgekeerd bloempotje of dek af met vlies. Zijn de aardappelplantjes ongeveer 10 tot 15 cm hoog, dan moet u aanaarden. Stap daartoe met een hak door de rijen en trek de aarde richting aardappels. U zorgt ervoor dat op de ondergestopte stengels aardappels zullen groeien en u maakt onkruid ineens een kopje kleiner. Komen de aardappels in bloei, dan kunt u zich bij de vroegste soorten al een oogst permitteren. Late rassen geeft u de tijd om uit te rijpen. Dat daarbij hier en daar groene vruchtjes groeien is niets om bezorgd over te zijn. Ook een aardappel wil zaad vormen. Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas

Van aardappelen word je dik

:
MISVERSTAND OVER VERMAGEREN
Mensen die willen vermageren, beginnen vaak met de aardappelen uit het menu te verbannen. De diŽten van Montignac en Atkins hebben deze mythe bestendigd. Geheel onterecht. Een portie van 100 gram gekookte aardappelen bevat 70 kcal (293 kJ). Vergelijk dat met dezelfde hoeveelheid brood (240 kcal, 1005 kJ), rijst of deegwaren (140 kcal, 586 kJ), of frieten (400 kcal, 1675 kJ). Aardappelen hebben dus hun plaats in een vermageringsdieet of een stabilisatieplan.

Burgonya, Kartul, Peruna, Cartof:

Het klinkt exotisch, maar al die benamingen verwijzen naar dezelfde 'patat'. Aardappelen zijn meer weg te denken uit onze keuken. De Spanjaarden brachten de eerste 'patatas' mee uit de Andres rond 1570. Vrij snel kwamen de knolletjes in ItaliŽ terecht en belandden ze via een pauselijke nuntius in Nederland. Er is niets dat mensen zo verbindt als eten. Geen ingrediŽnt is zo verspreid in de vele keukens van Europa als de aardappel, de ideale smaakmaker.

Aardappels: goede buren / slechte buren

- Goede buren: koolsoorten, koolrabi, spinazie, maÔs, tuinbonen, mierikswortel, afrikaantjes, Oost-Indische kers, pepermunt, karwij, knoflook - slechte buren: zonnebloemen, tomaten, pompoenen, selderie, komkommers tuinkas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas