sla telen

Ontdek hoe je sla heel eenvoudig zelf kunt telen

Zaaien of plantgoed aankopen?

Sla is een snelle groeier en dus ook heel eenvoudig zelf te zaaien. Vanaf februari/maart kunnen we van start in een verwarmde kas. We zorgen voor een luchtige zaai- en stekgrond, drukken die lichtjes aan en verspreiden de zaden oppervlakkig. Bevochtigen kan met een plantenverstuiver om uitspoeling van zaden te voorkomen. De kiemtijd is afhankelijk van de temperatuur (circa 8 tot 10 dagen). Slaplantjes aangeboden in tuincentra planten we vanaf eind februari. Zonder kas wordt de oogst met een maand verlaat, omdat we pas kunnen planten vanaf eind maart. Sla is een bladgroente om te planten in een zandlemen, vruchtbare, humeuze bodem die goed het water doorlaat. De slaplanten hebben relatief veel bladeren in verhouding tot hun redelijk zwak wortelstelsel. Daarom moet de grond lekker los en vochtig (niet nat) zijn. Op een droge, zandige plek of op zware kleigrond zal de teelt niet zo gladjes verlopen. Werk daarom een flinke hoeveelheid compost, verteerde stalmest of champost door de grond. Voldoende organische materiaal is noodzakelijk om het vochtgehalte van de bodem op peil te houden. We vermijden direct zonlicht. Met name in voor- en najaar krijgt de sla een zonnig plekje; in de schaduw worden de bladeren al vrij snel erg dun en groeien de kroppen te welig. In de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad. Bij een kasteelt in het vroege voorjaar houden we rekening met een aantal mogelijke belagers: - bij dichtbegroeide slakropjes komen schimmels vaak voor, zoals botrytis - valse meeldauw kan zich nestelen aan de onderkant van de bladeren: beluchting is hier aangewezen. Valse meeldauw veroorzaakt bleke hoekige vlekken op de bladeren, die later bruin kleuren omdat de cellen doodgaan. Aan de onderkant van de bladeren ziet u wit schimmelpluis. - bladluizen zuigen sappen uit de bladeren en zijn er de oorzaak van dat de sla niet erg krachtig groeit. Bovendien is sla met 'vlees' echt geen pretje. Goed wassen dus als er bladluizen in de sla zitten. Best is de planten te bedekken met vliesdoek of insectengaas - wortelluizen voeden zich met de plantsappen uit de wortel. Bovengronds ziet u alleen maar dat de planten slecht groeien. De lichtgele luizen zijn meestal bedekt met een laagje witte, wasachtige stof. U ziet ze alleen als u een aangetaste plant uit de grond trekt. Om aantasting door wortelluizen te voorkomen is het verstandig de slaplanten in juli, augustus en september te bedekken met insectengaas - slakken vreten gaten in de bladeren. Hun aanwezigheid is direct te herkennen aan de slijnsporen die ze achterlaten. Om schade te voorkomen kunt u biervallen rond de planten plaatsen: slakkenval. - smet wordt veroorzaakt door verschillende schimmels. De planten verwelken, soms ziet u een grijs schimmelpluis of bruine, afgestorven plekken op de bladeren of aan de voet van de plant. Smet geeft vooral problemen bij vochtig, koud weer. Probeer de aantasting te voorkomen door vooral niet te dicht te planten, het slaveld goed onkruidvrij te houden, bij het water geven te voorkomen dat de planten nat worden en te zorgen dat ze voldoende tijd hebben om weer op te drogen als ze toch nat worden. - rand is het afsterven van de bladranden doordat de grond te droog, te nat, te rijk bemest of te zout is. De afgestorven bladranden kunnen onder vochtige omstandigheden snel gaan rotten. Aangetast bladeren worden zo snel mogelijk verwijderd. - doorschieten in de vorm van een bloemstengel in plaats van een krop. Extreem hoge temperaturen, te droge grond en het verkeerde ras voor de tijd van het jaar zijn de belangrijkste oorzaken van voortijdig doorschieten. De enige remedie is om de doorgeschoten planten uit de grond te trekken en nieuwe planten te zetten.

Sla oogsten

Sla kan worden geoogst van het vroege voorjaar tot het late najaar. In november maakt de nachtvorst vaak een einde aan de oogstperiode. Sla verdraagt namelijk geen vorst. Vers geoogste sla kunt u enkele dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de krop in een vochtige krant en doe deze vervolgens in een plastic zak. Losse bladeren sla kunt u niet bewaren. - kropsla: wanneer de krop dik genoeg is wordt deze met een mesje net boven de grond losgemaakt - loskroppige slasoorten: u kunt regelmatig wat bladeren oogsten simpelweg door ze met de hand bij de stengel of de voet van de plant af te breken. U oogst van buiten naar binnen of van beneden naar boven. Vanuit het groeipunt groeit de plant gewoon verder met als gevolg dat u van een plant er lang kunt oogsten. - snij- of pluksla: we oogsten met de hand zodat een nieuwe groei bevorderd wordt. De blaadjes worden geoogst als ze 10-15 cm hoog zijn.

Enkele tips

- te diep planten is nadelig voor de groei - geef water met mate. Een slaplant mag nooit uitdrogen. Dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Bij droogte in de zomer geeft u de planten dus regelmatig water; Het liefst in de ochtendurden, zodat het gewas kan opdrogen wanneer het bij het gieten nat wordt. Met name de kropvormende sla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren lang nat blijven. - bescherm de jonge plantjes 's nachts om vorstschade te voorkomen

Weetjes

- sla bestaat uit meer dan 94% water - sla kan het hele jaar door geteeld / geoogst worden - sla bevat een slaapbevorderende stof - slateelt bedraagt ongeveer 8 weken Bijna alle saladegewassen hebben een korte groeiperiode. De enige remedie om overdaad te voorkomen is regelmatig kleine hoeveelheden zaaien. Als u heeft gezaaid, wacht dan totdat de eerste groene puntjes boven de grond komen. Zodra de plantjes opkomen zaait u weer een beetje. En zo het hele groeiseizoen door. De keuze aan zaden van slasoorten is tegenwoordig heel groot. Een aantal vind je niet bji de groentenboer. Andijvie, rode suikerij, veldsla, ... verruimen het begrip 'sla'. Met wat versnipperde ajuin, komkommer, peterselie, basilicum, raketsla,... krijgt een slaatje een feestelijk karakter.

Enkele soorten sla

- IJsbergsla (Laibacher Eis): vormt een zware, gesloten krop van krokante bladeren. Gekoeld bewaart de krop een tijdlang goed. Zaaien in april - juli. Oogsten in juli - oktober. Blad is groen met een rood randje, knapperig, sappig en heel licht zoet. - IJssla: vormt een vaste krop van knapperige bladeren. 'Kellys' heeft groene bladeren en 'Rosa Pablo' vormt kroppen met gemengde rood-groene bladeren. - Snijsla (pluksla / Krauser Gelber): geen krop, maar roodgetinte blaadjes waarvan al heel snel kan worden geoogst. Regelmatig plukken belet niet dat de plant gewoon doorgroeit. Snijsla wordt dicht gezaaid en jong geoogst; geschikt voor de eerste en laatste teelten. De jonge blaadjes hebben een heel fijne smaak. Zaaien in april -half augustus. Oogsten vanaf eind juli tot eind oktober. - Eikenbladsla: losse krop in de vorm van een eikenblad. Eikenbladsla vormt wat lossere kroppen en de bladeren zijn wat grover ingesneden. 'Red Salad Bowl Everest' heeft bruinige bladeren, 'Salad Bowl Compass' groene en 'Bijou' dieprode bladeren. - Krulsla: een bolvormig gewas met rode, fijn gekrulde bladeren. 'Lollo Bionda' heeft groene en 'Lollo Rossa' roodbruine bladeren. Beide zijn heel decoratief. - Snijandijvie: dik uitzaaien ter plaatse, vormt geen krop en is meermaals te oogsten - Bataviasla: vormt kroppen met stevige bladeren. 'Vanity' is groenbladig en 'Price Head-Rolina' roodbladig. - Raketsla: snelgroeiend bladgewas. Kan van in het vroege voorjaar tot in de zomer rechtstreeks in vollegrond gezaaid worden. Na zes tot acht weken kun je de jonge blaadjes plukken. Aparte, pittige smaak. Ook notensla genoemd. - Veldsla: deze vorstresistente groente groeit door tot een heel eind in de winter. Veldsla is licht verteerbaar en bevat een hoog gehalte aan vitamine C. - Ruccola: wordt ook mosterdkruid genoemd. Is stevig van smaak. Gebruik slechts enkele blaadjes om een salade een pittige, nootachtige smaak te geven. De blaadjes worden jong geoogst. Bloeit hoogzomer met crŤmewitte, eetbare en even pittige bloemen. In de winter op een beschutte plaats zetten. Kan het hele jaar door gezaaid en geoogst worden. - Pluksla: wordt hoger dan de andere slasoorten. Rassen zijn 'Australische Gele' en 'Amerikaanse Roodrand' - Kropsla: vormt een krop met brede gladgerande bladeren. 'Karola' en 'Rigoletto' voldoen het beste in zomer en herfst. Voor de vroege en late teelt kiest u het ras 'Clarion'. 'Bacardi' is een roodbladige kropsla en als u sla zonder groene luis wilt oogsten, kiest u het resistente ras 'Dynamite'. - Veldsla (Verte de Cambrai): heeft boterzachte blaadjes. In de winter op een beschutte plaats zetten. Zaaien in augustus en september. Oogsten in september tot januari. - Bladmosterd 'Mizuna': diep ingesneden bladeren met een lichte mosterdsmaak. Gebruik de blaadjes heel in gemengde salades. Later in het seizoen zijn ze scherper en kun je ze beter spaarzaam en fijngesneden toepassen. Zaaien in februari. Oogsten tot half mei.

Sla in de keuken

Tuinsoepjes zijn heerlijk. Een fijne variant is slasoep. ingrediŽnten: 2 kroppen sla, 3 eetlepels boter, 8 gesnipperde sjalotjes, 1 eetlepel bloem, 2 eetlepels suiker, 2 eidooiers, 1,5 dl slagroom, 1,5 liter kippenbouillon, zout, peper en nootmuskaat Bereiding: Was de sla en snijd de blaadjes in fijne reepjes. Smelt de boter in een pan. Bak hierin de sjalotjes en de reepjes sla gedurende 5 minuten. Strooi de bloem en de suiker over de groenten en roer goed. Giet er de bouillon op en laat de soep 30 minuten sudderen. Pureer de soep. Roer in een kommetje de eidooiers los met de slagroom. Voeg een paar eetlepels van de soep toe. Giet dan het mengsel in de soep. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Gelijk serveren. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas