zoeken kas

Wat kan ik met een kas?

In Nederland is het vaak te koud en te nat om het hele jaar door te genieten van je bloemen en planten. Met een kas heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld het hele jaar door tomaten te kweken, of aardbeitjes.... Ook is het een ideale plek om je zomerplanten te laten overwinteren

Waar moet ik op letten bij de aanschaf

Het materiaal is heel belangrijk, glas laat het meeste zonlicht door, namelijk 90%. Dit is natuurlijk belangrijk want planten hebben veel licht en warmte nodig. Dus glas is in dat opzicht beter dan folie of policarbonaat.

Ik zie ook dat sommige kassen schuine wanden hebben, waar is dat voor?

Schuine wanden hebben eigenlijk alleen maar voordelen, het verminderd de winddruk, het is stabieler doordat het gewicht van het dak beter wordt verdeeld en het is goedkoper per m2. Ook had ik het net over het zonlicht, dit licht moet het glas onder een hoek van 90% raken voor de optimale hoeveelheid licht en warmte. In de zomer is dit geen probleem maar in de winter staat de zon lager en is die hoek kleiner. Door de schuine wanden valt het zonlicht de kas alsnog loodrecht binnen.

Waarom zitten er dakramen in?

Om de kas te luchten. Dit moet iedere dag goed gebeuren. Als de temperatuur overdag te snel oploopt ontstaat er condens op de planten. Door het luchten kan het vocht worden afgevoerd. Dakramen kun je met de hand openzetten maar het kan ook automatisch. Op gezette tijden worden dan verschillende delen van het dak vanzelf geopend.

Hoe verwarm je je kas?

Daar zijn verschillende manieren voor; Je kunt kiezen voor isolatiefolie of het gebruik van kachels, op petroleum of elektrisch of je neemt bodemverwarming.

Hoe weet ik of het de juiste temperatuur is voor mijn planten?

Schaf altijd een thermometer aan, hierop kun je ook aflezen hoe warm het is geweest in bijvoorbeeld de voorgaande nacht en kan je de temperatuur zo nodig aanpassen.

Welke maat kas moet ik nemen?

Altijd een maatje groter dan je in eerste instantie in gedachten had. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je altijd een grotere kas dus begin meteen met een flink formaat. Ook is het belangrijk dat als je kas groter is, dus meer volume heeft, je minder temperatuurschommelingen hebt en dat is dus beter voor de planten.

Hoe gaat dat met water geven, heb ik daar allemaal ingewikkelde systemen voor nodig?

Je kunt inderdaad gebruik maken van een geautomatiseerd beregeningssysteem. Dan stel je een timer in en dan slaat het systeem vanzelf aan om de planten water te geven. Dit is handig voor bloemen en planten die veel water nodig hebben of voor de hete zomermaanden. Maar het kan natuurlijk net zo makkelijk met de hand met de gieter. Dit is wel heel precies! Gebruik wel bij voorkeur regenwater. Gewoon een regenton naast de kas en je hebt altijd water voorhanden. Voordeel is dat het op de juiste temperatuur is en het bevat weinig tot geen zouten wat weer goed is voor de plantjes.

Kan je de kas overal neerzetten?

Het liefst plaats je de kas op een zonnige plaats, beschut uit de wind met weinig schaduw. Als mogelijk plaats je de kas met de voorkant naar het zuiden. Zo profiteer je optimaal van de warmte van de opkomende zon. De lange kanten staan op het westen en oosten en op die manier wordt de kas gelijkmatiger opgewarmd en weer afgekoeld.

En kan ik die kas zo neerzetten, op elke ondergrond?

Nee, de fundering is heel belangrijk. Deze beschermt de kas tegen opdrukkend grondwater door vorst en tegen verzakking tijdens droogte. Je kunt zelf een fundering leggen of wij komen een aluminiumfundering leggen.. dit is makkelijk te plaatsen, rechtstreeks op de aarde en hij is ook weer makkelijker te verplaatsen. Ook is het voordeel dat de grond in de kas in verbinding blijft met de grond buiten waardoor zouten en zuren makkelijk weg kunnen. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas