gewas onder glas

Met onze huidige kassen kunnen we gemakkelijk het jaar rond onze gewassen onder glas telen

Bepaalde gewassen kunnen trouwens moeilijk zonder glas: denk maar aan meloenen, komkommers, paprika, aubergines en zelfs tomaten. Het komt er dan ook op aan je glazen kweekruimte zo doeltreffend mogelijk te gebruiken.

Gewas onder plat glas

In de herfst wordt het killer, zodat de groenten niet meer kunnen groeien. In deze periode beschadigen regen en wind onze groenten. En al begint de echte winter pas veel later, één enkele vriesnacht kan al fataal zijn. De beschutting van de éénruiters lsot deze problemen op. In het voorjaar is het klimaat net niet goed genoeg om te kunnen tuinieren. Onder glas kun je echter veel gewassen vroeger beginnen zaaien en planten.

Kassen

De gelukkige bezitter van een kas beschikt over tal van mogelijkheden. Ook hij kan vroeger en later telen. Toch heeft men met een kas specifieke bedoelingen. In het voorjaar kweekt men jonge plantjes en enkele vroege groenten. In de zomer tomaten, paprika, e.d.

Gewascombinaties

Bij het opstellen van een teeltplan is het zinvol rekening te houden met gunstige gewascombinaties. Voor een goed resultaat moeten de genoemde gewassen zo dicht mogelijk bij hun 'helpers' geteeld worden. Aardappel: combineren met mierikswortel, kool, maïs en boon Aardbei: combineren met spinazie, boon en sla Asperge: combineren met sla, peterselie en tomaat Biet: combineren met koolrabi, kook en ui Boon: combineren met komkommer, kool, selderij, wortel en aardappel Erwt: combineren met maïs, radijs, komkommer, sla en wortel Knoflook: combineren met augurk, sla, wortel, tomaat en aardbei Knolvenkel: combineren met erwt, andijvie en sla Koolrabi: combineren met radijs Koolsoorten: combineren met salie, boon, tomaat en selderij Komkommer: combineren met erwt, boon en maïs Peterselie: combineren met sla, wortel en selderij Radijs: combineren met erwt, wortel en sla Selderij: combineren met stambonen, tomaat, bloemkool en prei Slasoorten: combineren met kool, erwt, radijs, wortel, prei en ui Spinazie: combineren met kook, bonen en aardbei Suikermaïs: combineren met pompoen, aardappel, erwt en boon Tomaat: combineren met selderij, peterselie, prei, kool en wortel Ui: combineren met aardbei, sla, biet en wortel Witlof: combineren met sla en boon Wortel: combineren met radijs, prei erwt, sla en ui kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas