onder glas

Telen onder glas

Waar de temperatuur tekort schiet, kan glas de oplossing brengen. Natuurlijk zijn ook bij het gebruik van glas de mogelijkheden niet onbegrensd. De temperaturen kunnen 's nachts dalen onder het vriespunt en overdag, bij flinke zon, stijgen boven 30 graden. Om stevige gewassen te kunnen telen, zul je in zo'n gevallen tijdig moeten luchten. Verder moet je zorgen dat de jonge planten in opkweek, maar ook het zware gewas (op wortelen na) niet kletsnat de koele nacht in moet. Bij zeer donker, vochtig weer is het speciaal opletten: wacht liever met vocht geven tot de luchtvochtigheid wat gedaald is, om ziekten en andere ellende te voorkomen. De komkommerachtigen worden meestal in april, soms ook later in de zomer uitgezaaid. Augurk en pompoen, in minder mate komkommer en mergpompoen (courgette) worden onder glas voorgekweekt, met de bedoeling in mei, al dan niet tijdelijk beschut, buiten uit te planten. De pompoen, en dan zeker de Japanse, zaait men later in de zomer niet meer omdat de periode voor het dragen van veel vruchten te vlug eindigt. Augurken zaai je eveneens eind april uit onder glas, om later buiten uit te planten. In de meeste gevallen geldt dit ook voor de mergpompoen. Beide kunnen nog makkelijk een tweede maal gezaaid worden tot eind juni. Bonen kun je in april rechtstreeks onder glas uitzaaien. Een andere belangrijke groep zijn de nachtschadigen: tomaat, pepers, dus ook paprika en de eierplant of aubergine. Aubergine is de meest gevoelige en wordt minder geteeld. Dit gewas is ook zeer gevoelig aan (kil) vocht. Vermijd dus om op de plant zelf water te geven. Als je tijdig kweekt, kun je goede resultaten krijgen: je zal dan wel ten laatste begin maart warm moeten zaaien. Dit alles geldt ook voor de paprika. Belangrijk: je moet deze gewassen steunen, ook als het gaat om laaggroeiende varianten. Als ze op de grond terecht komen, rotten ze gemakkelijk. Aardbeien onder glas moet je voldoende water geven. Het gewas zelf mag daarbij niet nat worden. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas