smoothies gezond?

Smoothies vervangen groenten en fruit niet

Smoothies, die kleine flesjes gemixt fruit waaraan vaak groenten, yoghurt of melk zijn toegevoegd, zijn in tijden van jachtig leven en aandacht voor onze gezondheid een ware hype. Maar zijn de drankjes echt zo gezond als voedingsmarketeerds en producten beweren? Nee, want het aantal vezels en vitamines in de smoothie ligt veel lager dan in vers fruit
De smeuÔge fruitdrankjes zijn dan ook een lekkere en bovenal gemakkelijke manier om fruit en/of groenten te eten. Maar, fabrikanten - en vooral hun marketeers - beweren te snel dat smoothies te vergelijken zijn met echt fruit. De consument moet zich terdege bewust zijn van de marketingtrucs waarmee producten inspelen op onze behoefte aan eenvoudige manieren om gezond te eten. Het zijn wel degelijk gezonde tussendoortjes. De meeste smoothies voeren weinig calorieŽn aan, afkomstig van de suikers die van nature in de vruchten aanwezig zijn. Ze bevatten ook quasi geen vetten of eiwitten en al helemaal geen toegevoegde suikers. Wat de voedingswaarde betreft, zijn ze dus nauwelijks te verbeteren. Jammer genoeg gaat het productieproces noodgedwongen gepaard met een verlies aan voedingsstoffen. De hoeveelheid foliumzuur of vitamine B11, bijvoorbeeld, kan tot tien keer lager zijn dan in vers fruit. Sommige smoothies bevatten dan weer veel vitamine C. Smoothies bevatten ook minder vezels dan verse vruchten: slechts 1,2 tot 2,5 gram - dat is 4 tot 8 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden - terwijl een verse peer 5,2 gram, een sinaasappel 4,1 gram en een banaan 3,3 gram vezels bevatten. Voorts is het gevoel van verzadiging veel minder groot met een drankje. Zelfs al zijn ze een gezond tussendoortje, smoothies zijn toch niet te vergelijken met verse vruchten. De introductie van deze gezonde tussendoortjes in de winkelrekken is een goede zaak, alvast een pak gezonder dan chocoladerepen en chips. Maar daaruit mogen we niet concluderen dat we minder vers fruit en groenten moeten eten.

Met smoothies alleen kunnen we niet voorzien in onze dagelijkse behoeften, omdat ze minder rijk zijn aan vezels en vitaminen dan echt fruit en groenten.

Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas