groenten telen

Groenten telen in de tuin.

Een tuin hoeft niet altijd uit bloemen en een grasperk te bestaan, tegenwoordig is ook de eetbare tuin erg in trek. Zo kan een tuin niet enkel en alleen mooi zijn, maar in dit geval ook functioneel. Je kunt er heerlijke groenten telen en oogsten en toch genieten van decoratieve bladeren of net die geurende bloem... combinaties met groente Groenten en fruit horen helemaal thuis in een gezonde en evenwichtige voeding. Ze bevatten namelijk weinig calorieŽn en heel wat voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Eet meer groenten
De smakelijkste groenten komen niet uit de winkel. U teelt ze in de eigen kas.
Moestuinieren raakte de voorbije decennia op de achtergrond. Het was makkelijker groenten te kopen in de winkel dan ze zelf te telen; Nu keren we terug naar de kas voor het telen van eigen lekkers. Rammenas, pastinaak, maar ook gele bietjes doen een nieuwe intrede, terwijl traditionele erwten en bonen concurrentie krijgen van asperge-erwt en blauwschokkers, kapucijners met blauwe peul. Stuk voor stuk kunnen ze ook de concurrentie aan met de meest sierlijkde vast planten en struiken.

Februari: de start voor het telen van tal van groenten

- zonder uitstel de pootaardappelen bestellen. We laten deze 'wakker' worden in onze koude kas, ongeveer 7 weken voor de voorzien planttijd, gewoonlijk rond 15 april - vroege uitzaai in de kas: lage erwten, tuinbonen, korte en halflange wortelen, spinazie; en de eerste aanplantingen: look, sjalot, ui - in de plastictunnel of de kweekbak vinden we de eerste rijen aardbeien - ventileren tijdens de bloei zodat de bloemen beter bevrucht worden door de insecten - onder glasraam zaaien: prei om niet te verspenen, voor het oogsten van de fijne stelen; spinazie om jong te oogsten; kervel, na 15 dagen te oogsten; korte wortelen; witte kabuiskool; peterselie: de grond heel vochtig houden tot als de zaden kiemen - witloofwortels: de suikereiwortels die men gebruikt heeft voor het forceren van witloof, kunnen nog een tweede keer gebruikt worden voor het produceren van wat onze zuiderburen heten: capucijnebaard. Daartoe is het voldoend de zijdelingse ogen tot leven te brengen en nieuwe scheuten te doen voortbrengen. De fijnere en gebleekte blaadjes die men aldus verkrijgt hebben dezelfde smaak als het witloof. Dat nieuwe uitspruiten gebeurt op regelmatige manier als de wortels over voldoende vocht beschikken. Voor het forceren wordt geen aarde gebruikt doch het moet wel verlopen in het donker. Een ander middel bestaat erin de wortels na een uur bleken in water, te herplanten in een aanheuveling van vochtige aarde zoals men wel eens doet met de paardebloem. - groene asperges: om groene asperges te verkrijgen, die lekkerder zijn dan de witte, is het voldoende de stengels vrij te laten schieten zonder ze met aarde te bedekken. Men kan ze dan oogsten zodra zij 15/18 cm lang zijn. Die jonge scheuten zijn des te fijner om te eten als men ze onmiddellijk na het opnemen verbruikt, zodat zij niet vezelachtig kunnen worden. Vers geplukte groene of witte asperges moeten niet geschild worden. Als men de vrouwelijke (besdragende) planten gemerkt heeft, en de vruchtjes verwijderd, kan de oogst op deze verder plaats hebben, dus na 15 juni, die de uiterste datum is voor de mannelijke planten opdat zij niet voortijdig uitgeput raken.

U zoekt veeleer enkele buitenbeentjes onder de groenten te telen?

De imposante planten van artisjok of suikermaÔs, de glanzende vruchten van aubergine, de elegante knolvenkel, ... u vindt ze niet in iedere moestuin : - Artisjok: een ware delicatesse! - Asperge: wat dacht u van een witte asperge die stengels van kwaliteit voortbrengt. - Aubergine: een tropische plant met prachtige vrucht. Bakken, stoven en frituren. - Chicoreiwortel: wordt gebrand om aan koffie toe te voegen. - Knolvenkel: het onderste knolvormig deel heeft een anijsachtige smaak en wordt rauw of gekookt gegeten - Zuring: de bladeren van zuring (of zurkel) worden afgesneden boven het hart van de plant. Overblijvend gewas. - Molsla: het blad wordt groen of gebleekt verbruikt: molsla telen - Pastinaak: een oude inheemse groente met een witte, aromatische, zoetsmakende wortel. - Postelein: een prima soepgroente met vlezige, eivormige bladeren. Korte teeltduur. Meermaals te oogsten. - Schorseneren: winterharde wortels. De oogst kan zich over een lange periode uitstrekken. - Snijbiet: geteeld voor zijn brede en witte bladstelen. Het grote blad gebruik je als spinazie. - SuikermaÔs: deze zoete maÔs zaai je bij voorkeur in april in potjes en uitgeplant in mei. - Ramenas: verwant aan radijs, maar produceert een grote, langwerpige wortel die milder van smaak is of wacht dacht je van kleinduimpjesla, champagnebessen, zwarte maÔs, aardbeispinazie ?

Europese wet

Vanaf 1 juli 2009 mogen kromme komkommers, cilindervormige meloenen, ongewone bananen en wortels met een hoek af opnieuw verkocht worden in Europa. Dit was voordien niet mogelijk. Er waren tot 1 juli 2009 duidelijke kenmerkende afspraken inzake vorm, kleur en afmetingen.

Groentekeuzes doorheen de seizoenen

Groenten geteeld in de kas kunnen uiteraard heel wat vervroegd worden. januari boerenkool, groene kool, knolselder, koolraap, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooi, schorseneren, sojascheut, spruiten, ui, veldsla, witloof, witte kool, wortel februari avocado, boerenkool, champignons, groene kool, knolselder, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooi, schorseneren, sojascheut, spruiten, ui, veldsla, venkel, witloof, witte kool, wortel maart avodado, boerenkool, broccoli, champignons, knolselder, koolraap, oesterzwam, pastinaak, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, schorseneren, sojascheut, spinazie, veldsla, witloof, witte kool april andijvie, avocado, boerenkool, broccoli, champignons, koolrabi, kropsla, prei, raap, radijs, sla, tuinkers, selder, spinazie, tuinboon, tuinkers, ui, waterkers, witloof mei andijvie, asperge, bloemkool, champignons, koolrabi, kropsla, peultje, raap, radijs, sla, selder, sojascheut, spinazie, spitskool, tuinkers, ui, waterkers, wortel juni andijvie, artisjok, asperge, aubergine, avocado, bloemkool, broccoli, doperwten, komkommer, koolrabi, (krop)sla, maÔs, peultjes, prei, raap, radijs, savooi, selder, sla, sojascheut, spinazie, spitskool, tuinboon, tuinkers, ui, waterkers, wortel juli andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwten, Ijsbergsla, komkommer, koolrabi, (krop)sla, prei, prinsessenboon, radijs, rode biet, rode kool, savooi, selder, snijboon, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, tuinkers, venkel, waterkers, witte kool, wortel augustus adijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, brocolli, champignons, Chinse kook, courgette, groene kool, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, (krop)sla, maÔs, paprika, pompoen, prei, prinsessenboon, radijs, rode biet, rode kool, savooi, snijboon, spitskool, selder, spinazie, tomaat, tuinboon, tuinkers, ui, venkel waterkers, witte kool, wortel september andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, boerenkool, brocolli, champignons, Chinese kool, groene kool, ijsbergsla, komkommer, maÔs, paprika, pompoen, prei, prinsessenboon, radijs, rammenas, rode biet, rode kool, savooi, selder, snijboon, spinazie, spitskool, tomaat, tuinkers, ui, venkel, waterkers, witte kool, wortel oktober andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, Chinese kool, groene kool, ijsbergsla, komkommer, koolraap, kropsla, paprika, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooi, schorseneren, selder, snijboon, sojascheut, spruiten, tomaat, ui, veldsla, venkel, witloof, witte kool, wortel november andijvie, avocado, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, champigons, groene kool, koolraap, (krop)sla, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rode kool, savooi, schorseneren, selder, spruiten, ui, veldsla, venkel, witloof, witte kool, wortel december avocado, bloemkool, boerenkool, champignons, groene kool, koolraap, (knol)selder, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode kool, savooi, schorseneren, spruiten, ui, veldsla, venkel, witloof, witte kool, wortel

Groenten: goede buren / slechte buren

Denk vooraf goed na welke groentes en gewassen je wil gaan telen. Want je kunt ze niet zomaar allemaal naast elkaar zetten. Sommige planten verdragen elkaar goed of 'helpen' elkaar zelfs, andere planten stoten elkaar juist af. Dat heeft vooral te maken met geuren en stoffen die de wortels afscheiden. Wil je het goed doen, zorg dan voor zoveel mogelijk 'slimme' plantcombinaties. Verplaats daarbij niet alleen elk jaar de bedden, maar verwissel per bed ook de rijen planten van plaats. Zo creŽer je een bonte mengeling van planten die elkaars geur en smaak verbeteren of die elkaar beschermen. Zorg dat hun vormen (bladeren en stengels) elkaar niet in de weg zitten. Dus zet opgaande, slanke planten naast brede, bossige. En diepwortelende naast ondiep wortelende planten. En ... aarzel niet om met combinaties te experimenteren. kas

Groenten: krachtige slankmakers

- vol voedingsstoffen- van vitamines en mineralen, tot vezels en enzymen. Maar ook fytonutriŽnten en antioxidanten. Het zit allemaal in groente. - - slanker dan fruit- groenten bevatten nog minder calorieŽn dan fruit - - langzame koolhydraten- de suikers uit groenten belanden geleidelijk in het bloed. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dat bevordert een fit gevoel. - - zuiverende werking- groenten helpen het lichaam om afvalstoffen sneller te verwijderen - - viamine A- felgekleurde groenten zijn een geweldige bron van bŤtacaroteen dat het lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine zit snel in de knel omdat we weinig boter of margarine gebruiken Groenten in de kas: Aziatische plukgroenten, Belgisch bonenkruid, Brocoletto, Chinese bieslook, Duo van courgette, fijne plukandijvie, gele zoete snoeptomaatjes, Italiaanse snijsla, jonge bosui, koolrabi, Nieuw-Zeelandse spinazie, olijftomaat, Oost-Indische kers, paprika, pluksla, pittige tuinkers, radijs, snackkomkommer, snijbiet, snijandijvie, Thaise basilicum...




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas