kas volkstuin

Een groene revolutie: het aantal kasjes op de volkstuincomplexen groeit exponentieel

Met name in en rond de grote steden is het een trend aan het worden. De vraag naar kasjes is heel groot. Opvallend is dat ook jonge gezinnen kiezen voor een kas. Hun motieven zijn gezondheid, plezier en kinderen leren waar het eten vandaan komt. Het kweken van eigen groenten is een "nieuwe" rage die overwaait uit de VS. Een eigen kas en een eigen moestuin levert zelfs een mooie bijdrage aan het terugdringen van de klimaatproblemen. Moestuinier staat terug volop in de belangstelling. Ook de verkoop van groentezaden en groenteplanten zit in de lift. Vooral kruiden en kleurige groenten zijn in.

Een kas in de moestuin: een kwestie van lifestyle

Een volkstuin is leuk

Je bent lekker buiten, je weet wat je eet (geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest dus) en het contact met de andere tuinders is echt heel bijzonder: wat je maatschappelijk ook voorstelt, hier ben je allemaal gelijk. Maar eerlijk is eerlijk: als je het goed wilt doen, is het ook hard werken. Per honderd vierkante meter moet je toch zeker op ťťn uur onderhoud per dag rekenen, minstens zeven uur per week dus. Met grove gewassen als pompoenen en courgettes is dat wat minder, met fijne groentjes in bedjes, als wortels en bietjes, weer wat meer omdat daar veel makkelijker onkruid doorheen komt. De smaak is onvergelijkbaar. Alles uit de eigen tuinkas smaakt beter dan wat je in de winkel koopt. Als je bedenkt dat bonen die je een half uurtje voor het eten plukt... zo van de grond, vers op je bord: wat een genot. Het grote gevaar van zelf groenten telen is dat je van alles veel te veel hebt. Bergen bonen, en dat elke week weer, daar wordt niemand blij van. Kies daarom voor verschillende rassen. Zo spreid je de oogst (niet elke soort draag gelijk) en heb je ook variatie in smaak. Ook bijvoorbeeld met sla leer je spelen: liever drie kropjes van elke type of elk ras dan in ťťn keer een kruiwagen vol van hetzelfde. Pluksla, krulsla, ijsbergrassen en veldsla, juist in de variatie zit de kracht van de moestuin. Als je leuk kunt opschieten met medetuiniers kun je ook fijn wat groentezaden of - plantjes uitwisselen. Dat is leuker dan leuren met je overtollige oogst.

Volkstuin maakt gelukkiger

Bezitters van volkstuintjes zijn gelukkiger dan hun buurtgenoten zonder zo'n tuin, zo blijkt uit onderzoek van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg, die een grootschalig onderzoek deed naar dit fenomeen. Een paar conclusies: - de effecten van de mensen met een volkstuin knaller eruit. Ze zijn lichamelijk actiever, meer tevreden met hun leven, hebben minder acute klachten en gaan minder vaak naar de huisarts. Vooral ouderen scoren op alle fronten aanzienlijk hoger dan de controlegroep. - volkstuinders zijn ook behoorlijk dol op hun tuintje. Gepensioneerde eigenaren brengen er in de zomer gemiddeld zelfs 32 uur per week door. Tomaten, aardbeien, komkommers, sla: je eigen groenten verbouwen is de trend. Wie het echt goed wil aanpakken, maakt gebruik van een tuinkas. Deze geeft je gewassen de vochtigheid en warmte die ze nodig hebben en biedt tegelijkertijd bescherming tegen weer en wind. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas