mierikwortel kweken

Een geneeskrachtig tuinkruid: mierikwortel kweken

Mierikwortel is van de familie van de kruisbloemigen. Latijnse benaming: Cochlearia armoracia (ook: Armoracia lapathifolia) Synoniemen: peperwortel, wilde mostaard, enz.
Eťnmaal in uw tuin of kas aangeplant blijft dit kruid daar immer en altijd maar groeien en bloeien
De eigenlijk vermeerdering gebeurt door middel van wortelscheuten of zijwortels die men in het vroege voorjaar van de hoofdwortel verwijdert en uitplant op de gewenste plaats. De waardevolle en dikke wortels oogst men, als keukenkruid of als geneeskrachtige plant, naargelang de behoefte. Men kan ze in een vochtige doek gemakkelijk 2 ŗ 3 weken bewaren in de koelkast. De gebruikte wortels kan men tevens bewaren door ze telkens weer schuin in de grond te steken.

Gebruik van de gekweekte mierikwortel

- men gebruikt alleen de verse wortel, want ťťnmaal gedroogd gaat de werkzame kracht verloren - geraspt als peperachtig kruid is de wortel zeer fijn in vlees- en visgerechten, soepen, sausjes, enz. - gerapst en gemengd met een weinig melk of room is het een delicatesse bij gerookte vis (o.a. forel, haring, paling, zalm, en andere gerookte vissoorten. - lekker als smaakmaker door de sla of door een zachte kaas - tegenwoordig zijn ook mierikwortelsausen en mayonaisen in tuben verkrijgbaar - denk eraan: wees steeds voorzichtig met het doseren van de hoeveelheden. Te grote hoeveelheden, zoals Caynennepepers, maken het eten te pikant - in thee, melk of bouillon, raspt men maximum 15 ŗ 20 g verse wortel per liter water of vocht, waarvan men dan ook maximum 2 ŗ 3 kopjes per dag inneemt

Geneeskrachtige eigenschappen van mierikwortel

Het is een zwavelhoudende plant, zoals rammenas, radijs, ajuin, prei en knoflook en is bij gevolg uitstekend tegen astma. Hij maakt slijm los, ontsmet (zwavel) en stimuleert de nieren en spijsverteringsorganen. Om nachtelijke astma-aanvallen te voorkomen, drinkt men 's avonds voor het slapengaan, een halve lepel honing en half zoveel geraspte verse mierikwortel. Mierikmayonaise is niet alleen een deicatesse, maar stimuleert de spijsvertering, ook bij een zwakke maag. Compressen tegen reumatische pijnen. Men legt een weinig geraspte mierikwortel op de pijnlijke plaats of tegen de voetzolen om zo het giftige urinezuur door de huid te doen verdwijnen (ook bij jicht of het zogenaamde pootje). Mierikwortel is eigenlijk de echte en natuurlijke penicilline uit onze tuin. De wortel werkt sterk antitiotisch (zoals look) en bevat een prikkelende zwavelhoudende en vluchtige olie, zoals deze van waterkers of mosterd. Bovendien is de wortel rijk aan vitamine C en bevat ook vitamine B1. Verder bezit de mierikwortel een actieve werking bij verschillende kwalen, zoals: bloedarmoede (vooral na een operatie); bloedzuivering; vitaminen-tekort (vooral E en B1); bronchitis en astma (een lepel mierikwortelsap met honing); stimuleert de nierwerking en verdrijft nierstenen en darmgassen; werkt zeer actief tegen scheurbuik, reume en jicht; bevordert eetlust en spijsvertering.

Mierikwortel: goede buren

- goede buren: aardappels, vruchtbomen Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas