april kas

Wat zaaien of planten we in april in onze kas?

Zaaien:

Struikprincessen en snijbonen aan draad. Eerste zaai van meloenen. In de koude kas zaaien we nu o.a. aubergines, augurken, courgettes, komkommers, paprika's, stokbonen, stambonen, tuinkers, postelein, radijsjes, rammenas en tomaten. Onder plat glas zaaien we in de loop van de maand april o.a. andijvie, bloemkoolplantjes voor de zomerteelt, broccoli voor de zomerteelt, suikermaÔs, prei voor de herfstteelt, bleekselderij, stengelui voor de herfstteelt. Voor het uitplanten in de volle grond moeten we de plantjes goed afharden. Lucht daarom regelmatig. Neem het glas gedurende de dag steeds iets langer weg. De tweede helft van april is de beste tijd om schorseneren te zaaien. Vroeger zaaien geeft vele opschieters. Bewerk vooraf de grond zo'n 50 cm diep. Zaai steeds op goed losse grond om vertakte wortels te vermijden. Naarmate we later zaaien wordt de opbrengst minder. Zeer geschikt voor de teelt van schorseneren is een lichte grondsoort.

Planten:

Tomaten, maÔs (suikermaÔs), meloenen en komkommers, paprika, witte selder.

Insectenbestrijding

Preivlieg, ajuinvlieg, wortelvlieg: nu bestrijden op het zaaibed! De prei (ook ajuin en wortelen) die in april gezaaid wordt voor de herfst- en winterteelt, wordt regelmatig aangetast door de preivlieg (of ajuinvlieg) en de wortelen door de wortelvlieg. De eitjes worden afgezet aan de voet van de plantjes en de maden die hieruit voortkomen vreten aan de wortelhak en de wortels van de jonge zaaiplantjes, die dan in massa wegrotten. Ter bestrijding gebruikt men dezelfde middelen als voor de andere schadelijke groentevliegen (o.a. koolvlieg, ajuinvlieg, wortelvlieg, aspergevlieg, plantajuin, sjalot, enz.)

TIPS

: 1) haal niet te vlug de sproeislang boven. Het koude leidingwater koelt de planten geweldig af, en dit doet hen pijn. Moet er tijdens een droge periode absoluut gegoten worden, dan doen we dit tegen de middag. Gebruik indien mogelijk bij het water geven steeds regenwater, voor planten is het beter dan leidingwater. 2) voor het zaaien: zorg dat de grond los en onkruidvrij is met voldoende voeding 3) de zaaiperiode op zaadzakjes is een richtlijn. Is het nog te koud en te nat, dan gewoon een paar weken wachten: twee weken later of vroeger is geen probleem 3) trek voren (zaairichels) en zaai met geduld, zodat je niet te dicht zaait 4) het beste is zacht regenwater op omgevingstemperatuur. Laat het water op temperatuur komen in een teil; ook planten houden niet van koud leidingwater 5) zorg voor voldoende humus (compost, groenbemesting, plantaardige stoffen) in de grond. Dit houdt voedingsstoffen en lucht vast, essentieel voor de plantenwortels 6) een mulchlaag van stro, gazonmaaisel of cacaodoppen houdt vocht vast en voorkomt te veel onkruid 7) geef na het uitdunnen van de kiemplanten een extra gietbeurt: de achterblijvers hebben wat hulp nodig om hun wortels weer te laten aarden

PLANTENPARASIETEN

: de plantenparasieten komen in april tot leven zodra de temperaturen voldoende hoog zijn. Ze maken ons het leven zuur. Vooral de eerste vluchten van de groentenvliegen zoals de wortelvlieg, koolvlieg en preivlieg zijn geduchte vijanden. Deze vliegen leggen hun eieren aan de voet van de plant. Uit deze eitjes komen na enkele dagen vraatzuchtige maden te voorschijn. Ze maken gangen in de wortels en stengels, waardoor de groei vermindert en de planten vroeg verwelken. Hiertegen milieuvriendelijke middelen gebruikt worden. Informeer hiervoor in je tuincentrum.

VRUCHTWISSELING

: respecteer bij het zaaien of het planten het principe van de vruchtwisseling. Pas om de vier jaar komt dezelfde plantengroep op dezelfde grond terecht. Een bodemanalyse op basis van grondmonsters is heel nuttig om te weten hoe we moeten bemesten. Denk ook aan gespreide zaaiingen om gespreid te kunnen oogsten. Zaai niet alles in ťťn weekend. Om de groei van onkruid tegen te gaan beginnen we het best vroeg te wieden en te schoffelen, wooral bij wortelonkruiden is regelmatig opschoffelen een zeer goed maatregel.

Goede combinaties

Sommige planten houden van elkaars gezelschap: deze kun je mooi samen opkweken. Ze versterken elkaar door ziekten en ongedierte op een afstand te houden. Goede combinaties zijn: sla met radijs, wortel met ui, biet met wortel, wortel met peulvruchten. Gewassen die de grond snel bedekken, zoals sla, houden die lekker koel en vochtig voor bijvoorbeeld wortelgewassen. En klimbonen vinden bijvoorbeeld steun bij hoogopgroeiende maÔs zodat ze niet opgebonden hoeven te worden. Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas