bonen kweken

Bonen kunt u heel gemakkelijk kweken

Bonen hebben het graag warm, want ze komen oorspronkelijk uit Peru en Mexico. In volle grond worden zij ons pas gezaaid vanaf half mei, als de IJsheiligen weg zijn en de grond goed opgewarmd is. In de kas kunt u gemakkelijk veel vroeger starten, en als u ze in kleine hoeveelheden zaait, kunt u de oogst heel goed spreiden. Dan eet u nog verse boontjes in de herfst, op een moment dat de bonen niet meer zo goedkoop zijn.

Plaats

: Bonen behoren net als erwten tot de vlinderbloemigen. Daardoor hebben ze de eigenschap om zelf in hun eigen stikstofbehoefte te voldoen en laten ze een overschot in de bodem na. Boontjes hebben dus weinig nood aan verse mest. Zaai ze nooit tweemaal na elkaar op dezelfde plaats.

Grond

: Vooraleer boontjes te zaaien, spit u de grond los en verkleint u de kluiten. Maak van de gelegenheid gebruik om er wat compost of turf door te mengen.

Zaaien

: Bij struikbonen of de klassieke prinsesseboon trekt u een geultje en legt hierin om de 8 centimeter ťťn zaadjes of om de 25 centimeter drie zaden bij elkaar. In zware grond komen de zaden maar 2 cm diep, in zandgrond mag dit 5 cm zijn. Hoewel sommigen een afstand tussen rijen van slechts 30 cm voldoende vinden, is 50 tot 60 cm veel handiger voor het schoffelen en het oogsten.

Zorg

: Als de boontjes uitkomen, moet u ze wat aanaarden, zodat de struiken steviger komen te staan. Vroege boontjes hebben last van koude. Om een goede opkomst te garanderen, gebruikt u acrylvliesdoek, wat ook schade vanwege de bonenvlieg voorkomt.

Soorten

: In het gamma struikbonen kan u kiezen uit naaldbonen, vlezige bonen, middelfijne en gele boterbonen. Daar hoeft het niet op te houden. Voorts heb je nog droogbonen, waarvan de rijpe peulen aan de planten blijven hangen om achteraf gepeuld te worden. Hierbij horen de gele citroenboon, de flageolet, de gekleurdzadige droogboon en de witte eiboon. Witte bonen: zalig. "Een van mijn lievelingsgroenten in de keuken. Ik gebruik ze allemaal, van snijbonen en prinsessenbonen die blijven hangen, struikbonen, de grote bonen met ragout en puree. Witte bonen in tomatensaus bij een gehaktschotel, dat is toch zalig. Dit is een groente met veel fans en veel tegenstanders." Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas