aardperen kweken

Al eens gedacht om aardperen te kweken?

Aardappelen kennen we, maar aardperen? Aardpeer of topinamboer is nauw verwant met de zonnebloem en is waarschijnlijk naar analogie van 'aardappel' aardpeer genoemd. Deze knolgroente komt al eeuwen voor in onze contreien en werd al begin zeventiende eeuw gekweekt in Frankrijk. Geleidelijk aan werd hij op onze tafels verdrongen door de aardappel. Het is een winterharde, om de eetbare knol eenjarig geteelde, hoge vast plant.

De knollen die we bij de groenteboer kopen, zijn geschikt om uit te planten. De teelt is dezelfde als die van aardappelen, alleen lijkt het loof op dat van zonnebloemen, groeit het tot 2,5 meter hoog en zijn de geschubde knollen vaster met elkaar vergroeid dan aardappelen. De knollen ter grootte van een kippenei worden tussen begin en eide voorjaar op 10-15 cm diepte, 30 cm uit elkaar en met een rijafstand van 90 cm in de grond gestopt. De bloemknoppen worden meteen na verschijnen verwijderd. De knollen worden gerooid van einde herfst tot midden winter en kunnen vijf maanden in een koele kelder in zand bewaard worden. Let op: aardperen kunnen gaan woekeren.

Zorg ervoor dat bij het oogsten zelfs de kleinste knol uit de grond gehaald wordt. Blijven de winterharde knollen tijdens de winter in de grond, dan zullen ze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Bij ons werden de scheuten vroeger afgedekt met jute zakken of keramiekpotten en op die manier 'geforceerd'. Het resultaat waren bebleekte scheuten van 5 mm dik, vergelijkbaar met hopscheuten, maar het het onmiskenbaar rokerige en nootachtige aardperenaroma. Nu enkel nog het kookboek erbij halen ... Aardperen worden niet alleen bij ons fel gesmaakt, maar ook in de Noord-Afrikaanse keuken waar ze rauw, geraspt en uitgewrongen worden gegeten. Ze kunnen ook net als aardappelen in de schil in de oven worden gegaard, uitgespreid op grof zout. Net als bij aardappelen is de smaak dan geconcentreerder en iets ronder dan wanneer ze eenvoudig worden gekookt in lichtgezouten water of wanneer ze rauw worden geserveerd. Typische voor topinamboers is het rokerige en wat artisjokachtige aroma dat tijdens het bereiden ontstaat. Vandaar wellicht hun Engelse naam: 'Jerusalem artichokes'.

De lichtzoete, volle en aardse smaak van aardperen past goed in stoofpotten en bij wild, maar ook bij schaal- en schelpdieren. Dat volle en rijke karakter houdt verband met een hoog suikergehalte. Aardperen smaken iets zoeter dan aardappelen en die zoete toets komt tijdens het bewaren net als bij aardappelen meer uitgesproken. Dat komt door het contact van de knollen met zuurstof, die een chemische reactie in gang zet. Bij aardappelen wordt zetmaal omgezet in suikers, bij aardperen gaat het om de iets zoeter smakende stof inuline. Die inuline maakt aardperen interessant voor suikerpatiënten. Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer 

Aardpeer is een vergeten groente die weer volop in de belangstelling staat. Je vindt ze stilaan in de meeste groentewinkels en supermarkten. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het leuke is dat een predikant van het nabije Terneuzen ze voor het eerst in Europa kweekte. Aardperen hebben een lichtzoete smaak. De schil is perfect eetbaar en moet enkel worden gewassen, schoongeboend of geborsteld. Kook ze daarna in vijf of tien minuten gaar in water met wat zout en citroensap. Geschilde aardperen verkleuren snel. Leg ze daarom meteen in water waaraan azijn of citroensap is toegevoegd.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas