marjolein kweken

Marjolein kweken: subtiele vrolijkheid

Echte marjolein is de kleine broer van de Wilde marjolein of Oregano. Het kruid behoort tot de muntfamilie en is een uitstekende vlinderplant. Hoewel marjolein en Oregano erg op elkaar gelijken (en vaak door elkaar gehaald worden) zijn er duidelijke en subtiele smaakverschillen. En voor de volkstuinder maakt het een heel verschil. Echte marjolein is een eenjarige plant die zich, als je ze voldoende kan beschutten, met plezier als een tweejarige plant gedraagt.

Teelttechniek

Je zaait echte marjolein bij voorkeur in potten vanaf maart of april en op een gezellige warme plek in de kas. Zaaien ter plaatse kan ook, maar dan is het voorjaar al een eind gevorderd. Het zaad kun je afdekken met scherp zand en tot twee weken later, afhankelijk van de omstandigheden en de kiemkracht, komt het kruid op. Voorzie een ruime (40 bij 20 of 30 bij 30 cm), goed gedraineerde en kalkhoudende standplaats, bij voorkeur met veel zon. Let wel: niet te dicht in de buurt van je Oregano. De soorten kruisen gemakkelijk en de eigenschappen zijn niet altijd voorspelbaar. Echte marjolein kun je ook als balkon- of terrasplant kweken maar een voldoende ruime pot is nodig. In de wisselteelt wordt het kruid gecombineerd met bonen. De vochthuishouding is heel belangrijk om wortelrot en schimmelaantasting te voorkomen. als je tijdig oogst, groeit de plant sterk uit. En voor je wintervoorraad kun je invriezen, drogen of er olie mee kruiden. Probeer ruim te oogsten voor de bloei want die kost veel energie waardoor de groeikracht en de smaak verminderen. Het kruid wordt in de kas overwinterd. De plant gedraagt zich dan als tweejarig of soms zelfs als doorlevend.

Boerenwijsheid

Echte marjolein is een geurende vlinderplant die je in elke boerderijtuin vindt. Het kruid werd vroeger verwerkt in ruikers en bloemenslingers. Reukwater en etherische oliŽn op basis van marjolein waren erg in trek. Marjolein zorgt voor verlichting bij pijn en neemt spanning weg. Als maagversterker en hoestremmer werd thee of siroop gedronken.

Marjolein in de keuken

Echte marjolein is verfijnder, ietwat zoeter en minder uitgesproken van smaak dan wilde marjolein. Vers gebruik is aan te bevelen maar gedroogd behoudt het kruid veel smaak. Marjolein gebruik je bij vleesbereidingen zoals wild, rund of gevogelte maar ook bij vis, bij pasta en bij soepen. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en courgette combineren uitstekend met marjolein. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas