waterkers kweken

Waterkers (Nasturtium officinale) heeft de faam een exclusieve groente te zijn

Waterkers is van origine een moerasplantje. Het heeft zijn naam dan ook niet gestolen. In het wild kom waterkers voor in Europa en Noord-Amerika. Beddingen kunnen er vaak vol mee staan. En dat is een goed teken want waar waterkers groeit, stroomt zuiver water. Grootbladige waterkers (Nasturtium officinale) is een plant die in de vrije natuur in langzaam stromend, helder water groeit. De ronde sappige blaadjes van deze bladplant vormen een dicht tapijt. Voor de speciale teeltwijze in stromend water van waterkers is er een alternatief. Je zaait in een gesloten bak (propagator / mini-kas) waarvan je de grond constant (klets)nat houdt met koud water. Een laagje modder belet de planten niet te groeien, integendeel. Zaaien kan vanaf maart tot in het najaar. Zaai in een natte grond, en dek af met een dun laagje aarde. De planten zullen al snel kiemen. De blaadjes kunnen na enkele weken in een jong stadium al worden geplukt en er kan verschillende keren worden geoogst. Er is een goede reden om waterkers te zaaien en in het menu op te nemen: het is een zeer gezonde groente! Waterkers behoort tot de kruisbloemigen. Dit plantje heeft dunne steeltjes, de blaadjes hebben een scherpe, peperachtige smaak. Waterkers is rijk aan ijzer, calcium, zuivert het bloed, en bevat veel vitamines (C, A, D, E) en sporenelementen. Waterkers wordt ook vaak aan voedingssypplementen toegevoegd. Vitamine C en E zijn antioxidanten die beschermen tegen kanker. Waterkers wordt soms verward met tuinkers. Toch is er een duidelijk verschil. Waterkers heeft ronde, donkergroene blaadjes. Tuinkers wordt meestal in doosjes met een kunstmatige voedingsbodem verkocht, waterkers meestal in bosjes. Waterkers wordt ook wel 'cresson' genoemd.

Waterkerssapkuur

!!!! aandachtig lezen voor gebruik !!! Een reinigingskuur met waterkers heeft enkel voldoende resultaat bij gebruik van vers of diepgevroren waterkerssap. Deze kuur duurt ongeveer 6 weken. Waterkerssap moet steeds verdund gebruikt worden met een minimale verdunning van 1 deel sap op 5 delen verdunner (1/5). Normaal wordt bronwater als verdunner gebruikt. Gebruik steeds water op kamertemperatuur (nooit opwarmen!) Iedereen reageert verschillend op het gebruik van waterkerssap. Daarom is het belangrijk zelf te ondervinden welke dagelijkse dosis en welke verdunner (water, groentesap, appelsap, nierthee) de beste resultaten geeft. Ook de graad van verdunning moet voor iedereen individueel worden aangepast tot wanneer geen irritatie meer optreedt (verdunning 1/5 - 1/10 - 1/25). Inname vůůr de maaltijd geeft de sterkste werking. Normale dosis: 1 ijsblokje (ongeveer 15 ml.) aan een glas bronwater toevoegen. In kleine slokjes opdrinken. Dit 1 tot 3 maal per dag. Opgelet: omwille van zijn sterk reinigende werking wordt het gebruik van waterkers tijdens de zwangerschap afgeraden. Bij twijfel of bij ziekte raadpleeg steeds je arts of therapeut.

Gebruik van waterkers in de keuken

In de volksmond wordt ook tuinkers 'waterkers' genoemd, maar dat is eigenlijk ten onrechte. Waterkers is veel groter dan tuinkers. Tuinkers is veel pittiger. Waterkers wordt voornamelijk rauw gebruikt in salades of als garnering, maar het wordt ook vaak verwerkt tot soep. Voor de bereiding snijdt men met een scherp mes het onderste stukje van de steel van de waterkers weg. Was de groente enkele malen goed in ruim water en droog het. Zoals vaak geldt ook voor waterkers: 'overdaad schaadt'. Waterkers bevat net zoals spinazie een grote hoeveelheid nitraten, die na verhittign en tijdens het eten omgezet kunnen worden in het schadelijke nitriet.

Enkele keukenrecepten

* Waterkerssoep: - ingrediŽnten: 1 prei, in ringen; 2 fijngehakte stengels bleekselderij; 1 fijngehakt uitje; 1 grote, kruimige aardappel, in blokjes; 1/2 liter water; 1 blokje bouillon; 50 gram waterkers; peper en zout; mespunt versgemalen nootmuskaat; 2 eetlepels slagroom - bereiding: doe de groenten, de aardappel, het water en het bouillonblokje in een pan (hou een mooi plukje waterkers achter) en laat 10 minuten koken. Pureer het mengsel met de staafmixer. Maak de soep af met peper, zout en nootmuskaat, roer de room erdoor en garneer met waterkers. * Zalm met waterkerssaus: - ingrediŽnten (voor 6 personen): 6 zalmfilets, schoongemaakt; 4 eetlepels boter; 4 eetlepels gesnipperde sjalotten; 2 flinke bosjes waterkers plus een paar takjes om te garneren; 1,5 dl slagroom; zout en versgemalen zwarte peper - bereiding: stoom de zalmfilets in zo'n 10 minuten gaar op een afgedekt rooster boven een pan kokend water. Bereid intussen de saus door de boter te smelten in een koekenpan met dikke bodem en hierin de sjalotten glazig te bakken. Voeg de waterkers toe en bak deze al roerend ongeveer 2 minuten, totdat hij geslonken is; hij moet frisgroen van kleur blijven. Roer de room erdoor, breng op smaak met peper en zout en breng alles aan de kook. Neem de pan van het vuur, mix er een glasse saus van en maak die voorzichtig weer warm. Leg een zalmfilet midden op een bord en schep er wat saus over. Garneer het gerecht met een paar blaadjes verse waterkers. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas