slakken kas

Een typische aprilkwaal bij veel vocht in de kas zijn slakken.

En als de slakken de weg naar hun geliefde planten vinden, kunnen sommige tuiniers een grondige hekel aan ze krijgen. De naaktslakken vreten aan groente, fruit en siergewassen. De slakken hebben een voorkeur voor kiemplanten, jonge planten en gewassen met zachte, tere bladeren. Duidelijke kenmerken van slakkenschade zijn de typische venster- en gatenvraat aan de bladeren, en de slijmsporen. Vochtig weer bevordert de slakkenactiviteit.

Hoe kunnen we slakken op een milieuvriendelijke manier bestrijden in de kas?

Overdag zitten de meeste slakken in de grond en 's nachts komen ze naar boven om het jonge groen op te zoeken. Eigenlijk kunnen we ze best 's nachts of laat in de avond met een zaklamp handmatig wegnemen, maar ja...

De giftige slakkenkorrels kennen we, maar er zijnook niet giftige alternatieve korrels in de handel. Of we nemen beschermende maatregelen. Zoals het aanbrengen van cacaodoppen rond de zaaillingen, plastic flessen zonder bodem over jonge planten zetten, ruigtouw om de planten heen leggen, of een

slakkenval met bier plaatsen.

De 'slakkenval' is een revolutionair product die de grootste vijanden van de tuinliefhebbers vernietigt, namelijk de (huisjes)slakken en naaktslakken. De 'slakkenval' doet dit zonder wreedheid, zonder chemische producten en zonder het milieu te beschadigen. Voordelen: * Berokkent geen schade aan fauna en flora uit de omgeving, omdat het volledig gifvrij is en 100% milieuvriendelijk * Kan dagelijks of tijdens de dag verplaatst worden * Kan gebruikt worden op alle effen oppervlakken (gazon, terras,...) * Bevrijdt een tuin van alle slakken. Op zwaar geteisterde plaatsen kan de val tot 50 slakken vangen in 1 nacht * Heel rendabel, want de val kan verschillende jaren worden gebruikt Lokaas: Het ideale lokaas voor de 'slakkenval' is bier van om het even welk type. De biergeur die door de openingen ontsnapt, trekt de slakken aan. Binnenin de val hangt er een heel sterke biergeur die de slakken in verwarring brengt, daardoor kunnen de slakken de uitgang niet terugvinden. Een groot aantal slakken kan tot 10 uur in de val blijven voor ze naar de reservoirs bewegen. Voorbereiding van de val: * Plaats de val op de gewenste plaats * Verwijder het deksel en vul de 3 reservoirs tot 5 mm van de rand met bier * Plaats het deksel terug * De val is nu klaar voor gebruik * Als u bier hebt gemorst naast de reservoirs, droogt u dit af * U moet de val om de 4 ŗ 5 dagen ledigen. Dit gebeurt zo: u verwijdert het deksel, ledigt de inhoud en reinigt de val met veel water Keuze van de plaats: De val plaatst u op een plaats met hoog gras of tussen struiken of op andere plaatsen waar slakken gebruiken om te rusten overdag. Het is ook mogelijk om de val te plaatsen in de buurt van zulke locaties.

Slakken hebben een ijzersterk geheugen

Is het u ook wel eens opgevallen dat slakken iedere nacht terugkeren naar dezelfde groep zaailingen totdat alle groene blaadjes verorberd zijn? Alsof ze een geheugen hebben. Duitse weekdierexperts hebben ontdekt dat dat inderdaad het geval is. Slakken 'ruiken' de beste voedselbron en gebruiken hun 'geurgeheugen' om elke nacht terug te keren naar hun favoriete voedsel.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas