gehard glas

"GEHARD GLAS"

Definitie VEILIGHEIDSGLAS:

Een beglazing wordt "veiligheidsglas" genoemd als ze bepaalde eigenschappen bezit die worden geacht het gevaar voor ongevallen en inbraken als gevolg van inslagen, vervorming of brand te verminderen. Onder veiligheidsglas vallen zowel gelaagd glas als getemperd glas (= gehard glas wat wij aanbieden) als gewapend glas. Getemperd of gehard glas wordt opgewarmd tot net onder het smeltpunt en vervolgens zeer snel weer afgekoeld. Door dit proces krijg je bij glasbreuk het beschermend korreleffect. Gelaagd glas (wat wij niet aanbieden) wordt vervaardigd door samenvoeging van twee of meer glasplaten die luchtdicht op elkaar verlijmd worden met behulp van ťťn of meer lagen PVB (PolyVinylButyral) Gewapend glas (wat wij niet aanbieden): een metaalraster dat erin is verwerkt, verstevigt het glas en garandeert extra veiligheid. Het ondoorzichtige karakter zorgt voor een diffuse lichtspreiding. Dit glas vindt meestal zijn toepassing in fabrieksdaken.

Normen ivm veiligheidsbeglazing:

NBN EN 12150-1 : thermisch gehard glas is volgens deze norm eveneens veiligheidsglas, aangezien het fragmenteert in verschillende kleine stukjes die niet erg snijdend zijn. Het hardingsproces, dat grote spanningen opwekt in het glas, heeft een dubbel voordeel: het verbetert niet enkel de mechanische sterkte, maar verandert ook de breukwijze van het glas. Er bestaat geen gevaar voor snijwonden. (EN staat voor Europese Normen) Er wordt vooral de klemtoon gelegd op - bescherming van personen tegen verwondingen - bescherming van personen tegen doorvallen BS 6206 (BS: British Standard: deze standaard is strenger dan de EN-standaard) DIN 1249 = norm gebruikt voor het glas in de zijgevels van de Serrondos: een norm die bepaalt dat het glas een maximale belasting moet kunnen doorstaan en dat bij onverhoopte breuk het glas in vele kleine ongevaarlijke stukjes uiteenvalt. (DIN: Duitse Norm : Deutsches Institut fŁr Normung) - gehard glas kan niet meer gesneden of bewerkt worden. - de breuksterkte is 5 keer hoger dan float glas. - gehard glas draag bij tot de 'passieve veiligheid' van beglazing: bescherming van personen bij glasbreuk Veiligheidsbeglazing is gehard of gelaagde beglazing. Gewoon floatglas, draadglas of halfgehard glas is GEEN veiligheidsglas. Half gehard glas: Half gehard glas (bv merk 'Durci') is geen veiligheidsglas. Half gehard glas wordt bv gebruikt om thermische breuk te counteren: bv in geval van temperatuursverschil op een zelfde ruit.

Wat is 'spontane breuk' ?

Gehard glas kan spontaan breken door een concentratie van Nikkelsulfide. Deze Nikkelsulfide deeltjes zijn niet met het blote oog zichtbaar. Het ontstaan van Nikkelsulfide deeltjes is inherent aan het glasproductieproces. Nikkelsulfide (NiS) heeft de neiging te kristalleren bij verhitting. En nu is het juist het harden een proces waarbij het glas behoorlijk verhit wordt (+/- 650įC). Na het afkoelen ontstaat er spanning in het glas. Als gevolg van die spanning kristalliseren de NiS-moleculen uit en veroorzaken dan 'spontane breuk'. Dit verschijnsel kan zelfs na een aantal weken of maanden nog optreden. Er bestaat een test om de kans op spontane breuk te beperken, maar zeker niet uit te sluiten: de zogenaamde 'Heat Soak Test'. Deze test gaat het glas onderwerpen aan temperatuurschommelingen. - zonder Heat Soak Test bedraagt de kans op breuk 1 op 500 ruiten - met toepassing van de Heat Soak Test bedraagt de kans op breuk 1 op 8000 ruiten. Ter info: onze ruiten worden NIET aan de Heat Soak Test onderworpen (dit zou het glas heel wat duurder maken) Naast het probleem van de Nikkelsulfide kan het gehard glas ook spontaan breken na een minuscule beschadiging. Het is noodzakelijk om met volgende aandachtspunten rekening te houden: - sla nooit op of tegen het glas met harde of puntige voorwerpen - zorg ervoor dat bij transport of bij het verplaatsen van het glas het nergens tegenaan gestoten wordt - bij de opslag van het glas mag het glas nooit zonder enige bescherming op een harde ondergrond geplaatst worden, dit kan beschadigingen veroorzaken "Spontane breuk" gaat dikwijls gepaard met een flinke explosie waarbij honderden kleine veilige stukjes glas in het rond spatten. Door deze explosie schrikt de consument enorm en begint soms te twijfelen aan de kwaliteit van het gehard glas. Dit is echter onterecht want 'spontane breuk' komt zelden voor.

Afwijkingen:

De thermische behandeling van glas (nl. het harden) brengt vervormingen van het glasoppervlak met zich mee. Het oppervlakte van het glasblad kan tekeningen van verschillende kleur vertonen, te wijten aan de interferentieverschijnselen. Deze tekeningen zijn het gevolg van de thermische behandeling en mogen niet als een gebrek worden aanzien. Gezien de aard van de hardingsprocedťs, is thermisch gehard glas niet zo vlak als een niet gehard glas, wat tot optische vervormingen kan leiden.

Enkele argumenten waarom gehard glas nuttig kan zijn in een hobbykas - uw voordelen:

Omdat het gebruik van gewoon glas een groot risico op verwondingen en vallen inhoudt, wordt tegenwoordig steeds vaker de toepassing van veiligheidsglas vereist. Glas is een fragiel materiaal dat tegen geen enkele plastische vervorming bestand is. Deze karakteristiek kan leiden tot de onmiddellijke en gevaarlijke breuk van glas, wanneer het blootgesteld wordt aan overmatige spanningen. Indien het glas in voorkomend geval geen veiligheidsglas is, zal het fragmenteren en kunnen er grote, scherpe stukken loskomen uit het glaswerk. In deze omstandigheden verzekert het glas niet langer de veiligheid en bestaat er gevaar voor het snijden. * Op termijn spaart u dit bedrag zeker uit: bij storm, hagel, een voetbal, enz. kan er al eens een ruit breken: aan € 150 zit je zo in geval je een gewone float of tuinbouwglas moet vervangen * Bij montage veiliger - geen scherpe randen, zo goed als geen kans op breuk * Als dit gehard glas breekt, breekt het in hele kleine stukjes: veiligheid * Vermijden van discussies waar en wanneer de ruit werd gebroken. * Ook het figuurglas wordt gehard: dit betekent dat we de grote voordelen van het figuurglas (afbreken van de zonnestralen waardoor de kans op verbranding wordt verminderd) gecombineerd worden met de voordelen van gehard glas. De meerprijs van ons gehard glas (€ 150 voor de standaard bestsellers) is supervoordelig. Opgelet : het glas wordt eerst op maat gesneden, daarna worden de randen geslepen, gewassen en pas daarna gehard. Dit betekent, eenmaal gehard dat het glas niet meer kan aangepast worden. * Vrouwvriendelijk * 5 x sterker dan float glas * Ook het kathedraal glas (figuurglas) is gehard A.C.D. is hier een trendsetter (De markt in UK en Duitsland is heden al bijna volledig gehard)
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas