Aloe vera kweken

Aloe vera helpt heel goed tegen aften en brandwonden

De oude Egyptenaren gebruikten het veel. De legende wil dat Cleopatra de plant als eerste als schoonheidsproduct gebruikte. De bladeren zijn dik en puntig en hebben een erg dikke schil. Aloe vera is een halfwinterharde vaste plant, afkomstig uit de tropen. Op een zonnige plek (minimum 10į C) in goed doorlatende grond zal hij zonder al te veel problemen aanslaan. Als u zware grond heeft, kunt u hem zonder problemen in een pot zetten. Verzorging: geef ze als potplant in het groeiseizoen maandelijks vloeibare mest; 's winters zo weinig mogelijk water, maar laat de potgrond niet uitdrogen. Zet hem dicht bij de deur van de kas, zodat u er zo bij kunt als er ongelukken gebeuren. Bloemen: alleen bij volgroeide planten verschijnen klokvormige gele of oranje bloemen. Als je een blad afsnijdt en de schil verwijdert, komt er een geleiachtig sap vrij. Als je dit op huis met vrij ernstige brandwonden smeert, wordt de pijn verzacht en vormen zich meestal geen blaren en littekens. Ze helpt, mede door het beschermingslaagje dat ze boven de wonde vormt, de huid te genezen. Gel van Aloe vera werkt beter dan een geneesmiddel dat je bij de apotheek koopt. Er worden ook maagzweren en een spastische dikke darm mee behandeld. Maar inwendig gebruik mag alleen onder dokterstoezicht.

Recept voor AloŽ-gel

- voor zonnebrand, insectenbeten en lichte brandwonden - - ingrediŽnten: 1 aloŽblad (Aloe vera) boven uit de plant (onderste bladeren zijn te bitter), 4 druppels etherische lavendelolie - werkwijze: schil de taaie schil van het blad met een mesje; verwijder de heldere en plakkerige gel, schep deze in een blender. Voeg er voor elke 50 ml gel 4 druppels etherische lavendelolie aan toe, goed mengen. Schenk het mengsel in een glazen pot, goed afsluiten, kleef er een etiket op. U kunt de gel drie tot 4 weken in de koelkast bewaren. Aloe vera, een van de vele planten die dit geslacht in tropisch Afrika telt, is niet alleen een prima kuipplant, hij levert ook heel wat grondstoffen aan de cosmetische industrie. De plant veredelt shampoos en huidzalven. De tot 90 cm hoge aren met gele bloemen maken deze niet winterharde succulent tot een ware schoonheid. Als kuip- en kamerplant laat hij zich vertroetelen. In de subtropen is Aloe vera een veel aangeplante tuinplant. Lees ook: aloe vera telen
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas