salie kweken

Salie, ideaal winterkruid

Salvia officinalis behoort tot de lipbloemigen (labiateae). Het groeit in grasland, op hellingen, vooral op kalkrijke grond. Salie is een zeer aromatische, altijd groene, kleine struik van dertig tot tachtig centimeter hoog. De rechtopstaande stelen zijn vierkant en dicht behaard, de oudere struiken vertonen verhoute stengels aan de onderkant. De bladeren zijn langwerpig en gesteeld, witachtig van kleur. De bloemen (mei-juni) zijn blauwviolet en staan met drie tot zes bij elkaar in schijnkransen. De sikkelvormige bloemen bevaten twee meeldraden.

Salie hoort in elke kruidenkas thuis

Salie is een gemakkelijke plant met zowel medicinale als culinaire eigenschappen. Dit kruid voegt niet alleen smaak en aroma toe in de keuken, maar is het hele jaar door een interessante plant. Het blad heeft een prachtige structuur en de plant bloeit met mooi bloemen, die in kleur kunnen variŽren van felblauw tot fuchsiaroze en crŤme. Er zijn meer dan 800 verschillende soorten salie (Salvia), in allerlei vormen, maten en gradaties van winterhardheid. Er is dus een salie voor elke kas. Salvia's die u het beste voor medicinale en culinaire doeleinden kunt gebruiken, zijn de planten met de woorden officinalis of lavandulifolia in de naam. Salvia officinalis 'Purpurascens' bijvoorbeeld heeft bladeren die, vers gebruikt, een warme kruidige, wat pittige smaak hebben, die goed combineert met tomaten, pijnboompitten en varkensvlees. Van de bladeren kunt u kruidenthee maken. Salie wordt ook gebruikt als middel tegen vergeetachtigheid. Effect: antiseptisch, ontstekingsremmend, darmgasverdrijvend, krampopheffend, menstruatiebevorderend, opwekkend, spijsverteringbevorderend, onderdrukt zweetafscheiding. Bevordert de eetlust en de werking van de lever. Salvia betekent 'heilzaam kruid' en deze oude faam heeft salie tot in deze tijd behouden. Een aftreksel van twee theelepels op een kop kokend water kan drie tot vier maal per dag gedronken worden om tal van kwalen te behandelen. Een sterker aftreksel kan gebruikt worden bij keel- en amandelontsteking, ook bij ontstekingen aan de tandwortel (sommige tandpasta's bevatten daarom salie). Salie werkt desinfecterend en is heilzaam bij aften. Ook inwendig werkt de salie als een natuurlijk antibioticum. Het doodt de ziektekiemen terwijl de voor het lichaam noodzakelijke bacteriŽn en bacillen gespaard blijven. Saliebloemen bevatten veel nectar en lokken dus veel bijen en vlinders. Blauwbloeiende cultivars trekken meer bestuivende insecten aan dan rood- of witbloeiende salvia's. Als u blauwbloeiende salie in de buurt van uw groene plant zet, zou u dus een grotere oogst moeten krijgen, vooral van bonen. Salie in potten, vooral exemplaren die in de kas staan, krijgen nogal eens last van spint. Als u ongedierte signaleert, kunt u gebruik maken van een hiervoor geschikt bestrijdingsmiddel. Knip alle salvia's licht terug na de bloei om te voorkomen dat ze te veel gaan verhouten. Knip daarbij niet in het oude hout. - zaad: veel een - en tweejarige salvia's kunt u goed uit zaad opkweken. Zaai ze in het voorjaar onder glas of plastic - afleggen: door een oude salie af te leggen, krijgt u een nieuwe plant - zet lange stengels vast in de grond, dan maken ze wortels. - stekken: groenblijvende salvia's kunt u stekken. Kruidachtige stekken die u in het voorjaar neemt, wortelen snel onder glas of plastic - oogst: vůůr de bloei. Voor een blijvende groei en steeds verse groene blaadjes is het wenselijk de bloemknoppen weg te nemen. - drogen: de blaadjes op een droge, luchtige en donkere plaats drogen. Wanneer de gedroogde bladeren de oorspronkelijke kleur benaderen, is het drogen perfect gelukt.

Cosmetica

Tanden: wanneer men de tanden regelmatig stevig inwrijft met een vers salieblaadje krijgt men mooie witte tanden. Haar: wanneer men de haarkleur donkerder wil maken kan men als laatste spoelwater na het wassen een aftreksel gebruiken (een handvol salie op een liter kokend water, gedurende dertig minuten laten trekken). Tegelijk heeft dit een gunstig effect op roos en haaruitval.

Keuken

Als je salie blaadjes gebruikt in gerechten en eerst even bakt in de pan komt de smaak nog beter vrij. Samen met een paar takjes tijm is salie erg lekker. Salie wordt vooral gebruikt bij vleesgerechten en heeft daar een dubbele functie: het geeft aroma en maakt alles lichter verteerbaar. Leg enkele blaadjes salie bij varkens of schapenvlees tijdens het braden. Ook bij wild en gevogelte past salie. Visbereidingen met salie komen minder voor: enkel in vissoep en bij het bereiden van paling. Aan sommige groenteschotels voegt men wat salie toe: vooral bij tomaten, peulvruchten en alle koolsoorten. Salie wordt in Engeland veel meer gegeten dan bij ons. Beroemd is daar de "sage and onion stuffing", een vulling van salie en ui. Ook in ItaliŽ wordt meer salie gegeten. De blaadjes van Salvia officinalis zijn best de moeite waard eens in een gerecht te proberen. Snij 20 blaadjes salie even aan in hete olijfolie. Haal salie en knoflook met een schuimspaan uit de olie. Braad nu kippenbouten in deze olie. Voeg na 30 minuten veel tomaten, een scheut wijn, behoorlijk veel olijven en oregano toe. Laat het geheel stoven tot de kip gaar is en voeg op het allerlaatst salie en knoflook weer toe. Het lijkt of de salie in al dit geweld ten onder gaat, maar hij is eer goed te proeven. kas




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas