cactussen en succulenten

Cactussen en succulenten zijn nooit uit de belangstelling geweest, ze zijn weer erg populair.

De grote variatie en het geringe onderhoud zijn hier niet vreemd aan. Voor de liefhebbers van cactussen en succulenten is het belangrijk om te weten dat deze planten op een lichte, bij voorkeur zonnige plek moeten staan. Een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht is gunstig. Water geven moet je beperken tot de perioden van groei. Geef dan een scheutje water per week en stop het gieten tijdens de winterrust van de planten, van oktober tot maart. Te veel water doet de planten rotten. Het verschil tussen cactussen en succulenten is de kussenachtige knobbel waaruit bij cactussen de stekels groeien. Deze knobbel heet in vaktaal het aureool. Succulenten hebben meestal leerachtige, watervasthoudende bladeren of stengels, die dienen als wateropslag voor het overbruggen van droogteperioden.

Cactussen: zaden oogsten in de herfst

Voordat je de cactussen naar hun winterverblijfplaats brengt, moet je eventuele vruchten en restanten van bloemen verwijderen. Te gemakkelijk kan anders rotting optreden. In een later stadium kunnen dan ook de scheuten aangetast worden. - van rijpe vruchten kan in sommige gevallen zaad gewonnen worden. Hier een tip over hoe je de zaden van het vruchtvlees kunt scheiden. Neem een stoffen zakdoek, doe het binnenste van de vrucht erin en bind de zakdoek dan met een stukje touw bij elkaar. Deze buidel moet je vervolgens in lauwwarm zeepwater uitwassen. Als er geen kleverige vloeistof meer uit de zakdoek tevoorschijn komt, moet je nog één keer met schoon water naspoelen. Daarna kun je - om te drogen - de zakdoek met de overgebleven zaden op een warme, luchtige plaats ophangen. Deze methode heeft zich inmiddels bij veel cactus-geslachten bewezen. Je mag dit echter niet toepassen bij Astrophytum en Frailea. Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas