avocado kweken

Advocado kweken in potten

Hoewel een avodadoboom met gemak twintig meter hoog en tien meter breed kan worden, kan hij ook als sierplant worden gekweekt. De meeste pret beleef je bij het zaaien van de plant, want dat is een echte uitdaging. De grote, bijzonder harde pitten ontkiemen slechts heel langzaam. Geduld is dus ook in dit geval een mooie deugd. Om de ontkieming van een avodadopit te bevorderen, kun je er tandenstokers inprikken zodat de pit op een glas water kan worden gelegd. Maar het aanslaan van de sterke wortel die lange tijd in water is gedrenkt, is nog geen garantie voor succes. - het beste resultaat bekom je door de zaden net boven de grond te laten piepen - de grond moet vochtig worden gehouden. En dan moet je minstens twee maanden geduld oefenen voor de ontkieming plaatsvindt. Gebeurt er na die tijd nog niets, laat de moed dan niet zakken, want soms laat de zaadkiem zich pas na zes maanden zien - de pit blijft gedurende meerdere jaren op dezelfde plaats liggen aan de voet van de avocadoboom waarvan de stam zich op een onesthetische manier opricht en onderaan kaal wordt. Vandaar de raad om de scheuten weg te nemen wanneer je een struik wil vormen - en zal je ook het genoegen hebben om je avocadoplant vruchten te zien dragen? Jammer genoeg niet. Planten in een container bloeien niet. Alleen de examplaren in volle grond trekken alle registers open. Een potplant kwijnt na acht jaar langzaam weg. Hij zal op dat ogenblik een hoogte van ongeveer een tot twee meter hebben bereikt.

De avocadoboom maakt deel uit van dezelfde familie als de laurier. IsraŽl is de specialist in het kweken van avocadobomen omwille van de fruitproductie. De avocado is afkomstig van Mexico, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika waar meer dan honderd verschillende soorten gekend zijn. Omdat de avocado niet winterhard is, vind je volwassen examplaren in onze streken enkel in kassen van botanische tuinen. In het zuiden van Europa tref je ze wel aan in open lucht. Breng je je vakantie door op Corsica? Kijk dan beslist een rond, want daar groeien de meest prachtige avocadobomen in volle grond.

De avocadoboom heeft in de winter behoefte aan een lichte, luchtige plek, waar hij zich overigens in het gezelschap zal bevinden van tal van andere oranjerieplanten. Al deze planten hebben licht nodig, maar belangrijk is dat hun bladeren niet in contact komen met de ruiten zodat ze geen schade oplopen door de kou. De ideale temperatuur bedraag 10 tot 15į C. Tijdens de winter hebben de planten veel minder water nodig. De kluit moet gewoon lichtjes vochtig worden gehouden. Een korte sproeibeurt een- of tweemaal per week is ruim voldoende. De avocadoboom kan tijdens de winter enkele bladeren verliezen. Maar dat verlies zal in de lente door nieuwe scheuten worden gecompenseerd.

Proef volend staf recept:

Guacamole Guacamole was al bekend bij de Azteken die het ahuaca-mulli noemden, wat letterlijk 'avocadosaus' betekent. In de loop der tijden is het basisrecept nauwelijks veranderd. Mexicaanse guacamole of avocadomousse is tegenwoordig kant-en)klaar te koop in de supermarkt, maar heel gemakkelijk te kweken en zoveel lekkerder zelfgemaakt. IngrediŽnten: 1 avocado (kies de meest rijpe), het sap van een halve limoen, 1 fijngehakte groene chilipeper, 1 in stukjes gesneden tomaat, tabasco van groene pepers, 1 versnipperd teentje knoflook, peper, zout Bereiding (1 portie, 5-10 minuten): snij de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Meng met de overige ingrediŽnten en prak ze tot een min of meer gladde pasta. Breng op smaak met peper, zout en wat tabasco. Eventueel kun je er ook wat verse koriander bij doen. Dien op met tortillachips. Opgelet: Guacamole maak je best niet te lang op voorhand, want dan verkleurt de avocado. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas