meststoffen kas

De meststoffen hebben een 3-voudige werking in de kas:

Het is algemeen bekend dat planten naast licht, lucht, warmte en water ook nog behoefte hebben aan een aantal voedingsstoffen om hun groei en ontwikkeling optimaal te laten verlopen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) (NPK-verhouding) met of zonder toevoeging van magnesium (Mg).

1. Zij leveren voedingsstoffen aan de plant.

2. Zij verhogen het humusgehalte van de grond, hetgeen op zijn beurt weer zorgt voor een betere water- en luchthuishouding van de bodem.

3. Zij stimuleren het bacterieel bodemleven.

Organische meststoffen bevatten natuurlijke eiwitten. Natuurlijk eiwit is niet oplosbaar in (regen)water en spoelt dus niet uit. Men kan deze meststoffen zonder bezwaar in de winter strooien (niet bij vriesweer). Het eiwit blijft in de grond en het omzettingsproces van eiwit naar stikstof begint pas als de bodembacteriŽn weer actief worden, m.a.w. bij het begin van de lente. Dit proces verloopt langzaam. De stifstof wordt over een lange periode mondjesmaat vrijgegeven. Temperatuur, vocht en het zuurstofgehalte in de bodem spelen een belangrijke rol bij het omzettingsproces. Door het geleidelijk vrijkomen van de stikstof kan deze optimaal door de plant benut worden met als resultaat een beter rendement. Natuurlijk eiwit geeft tevens geen verbranding.

Groentekas

Hoog kaliumgehalte (K) verhoogt de weerstand tegen ziekten, verbetert de smaak evenals de bewaring van de groenten. Magnesium garandeert een beter bladgroen. Speciaal aanbevolen voor knol- en wortelgewassen, peulvruchten, aardbeien, tomaten en fruit.

Zelf composteren

Organisch afval kan heel gemakkelijk en nuttig herbruikt worden. Plaats de composthoop of het compostvat in de halfschaduw op een beschutte plaats. De micro-organismen zullen welig groeien en zij zetten het afval om tot compost. Zet om de paar maanden de composthoop om.

Kalk

Een renderende moestuin begint bij een goede bodem. De zuurtegraad (ph) van een bodem bepaalt in grote mate de soort en het aantal voedingsstoffen die planten kunnen opnemen. Bij een te zure grond kan een plant onvoldoende calcium en magnesium opnemen. Ook de opneembaarheid van stikstof, fosfor en kalium verminderen, m.a.w. de bodem is dood en zijn kruimelstructuur is vernietigd. Gevolgen hiervan: lage opbrengsten en groenten van slechte kwaliteit. De remedie tegen een te zure bodem is het gebruik van kalk. Om de correcte dosis kalk te bepalen, laat u de zuurtegraad van uw bodem controleren. Neem een grondstaal en vraag advies aan uw tuincentrum. Indien de zuurtegraad van de bodem reeds op peil is, volstaat het om gedurende elk najaar of gedurende het vroege voorjaar een onderhoudsbekalking uit te voeren. Wanneer strooit u kalk? - aardbeien: net voor de winter en in het vroege voorjaar - groenten: kort voor het planten of onmiddellijk nadien Welk soort kalk moet u strooien? Algemeen: hoe fijner de kalk gemalen is, hoe sneller de werking. Opgelet: nooit kalk gebruiken op zuurminnende planten (Rododendron, Erica, Azalea) Hoe neemt u een grondstaal? U neemt een bodemstaal van ongeveer 500 gram. Het is aangewezen om op verschillende plaatsen stalen te nemen en deze daarna te mengen. Neem enkel de aarde mee die zich net onder de toplaag bevindt. Voor de groentekas betekent dit een staal tussen 5 tot 20 cm diepte. Ontdek hier ons ruim aanbod van koude kassen interessante links: tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas