kindertuin

Leer je kinderen planten verzorgen, plukken, ruiken en betasten

Help ze, maar laat ze voor een groot deel zelf en alleen met hun 'eigen tuintje' bezig zijn. Veel kans dat ze urenlang zoet zijn. En wie weet groeit er op die manier een echte tuinliefhebber?
Om kinderen te boeien, moet je iets eenvoudig, snel en praktisch kunnen aanbieden. Kinderen, zeker kleine kinderen, zijn bereid om te werken, te spelen en te klussen, maar ze hebben meestal maar weinig geduld. Je moet dus vrij snel resultaat kunnen oogsten. Een tuintje in potten is daarvoor heel geschikt. Het uitzoeken van die potten, het verzamelen van zaden, het vullen van potten en het dagelijks begieten, houdt ze tijdens de zomermaanden zoet en actief. Een pottentuintje zorgt voor een doorlopende verantwoordelijkheid, creativiteit en biedt nog een heleboel voordelen. Zo worden bijvoorbeeld de lastige onkruiden uitgeschakeld. Je hebt niet veel plaats nodig en het kan ook voor wie niet over een echte tuin beschikt, in de kas bijvoorbeeld. Enkele voorbeelden: Afrikaantjes zijn kleurrijk, goedkoop en makkelijk. Mini-kerstomaatjes zijn ook wel te vinden. Een aardbeiplant is ook geschikt om een pot te vullen. Kies liefst voor een doordragende variŽteit om langer te kunnen oogsten. Wat kruiden horen er ook zeker bij. We kunnen nog verder aanvullen met zaden in pot. Sla, radijsjes, courgette, bonen zijn allemaal snelgroeiend en makkelijk te produceren in de beperkte ruimte van een pot. Kies telkens voor compacte rassen en variŽteiten die meteen ook sneller oogstbaar zijn en het kindergeduld niet al te lang op de proef stellen. Oost-Indische kers zorgt voor snelgroeiende pluk- en eetbloemetjes, enkele zomerbloemknollen maakt kinderen dan weer vertrouwd met de groei van bollen. Een aardappel in een emmer grond geeft een indrukwekkend resultaat en levert misschien een relatief kleine, maar zeer tastbare oogst op. En een zonnebloem heel de zomer opkweken tot die indrukwekkende reuzenbloei, heeft natuurlijk iets sprookjesachtig. Kies voor al deze planten een aangepaste pot. Brede potten vallen minder snel om. Je kan gemakkelijker water geven indien ze niet helemaal tot de rand gevuld zijn. Interessante link: kinder kas kas kinderen kas www.acd-kassen.nl
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas