moestuin maart

Maart, de lente is in aantocht, de moestuin komt stilaan weer tot leven

Voor de moestuinder wacht een behoorlijk drukke maand, want na de rustige voorbije maanden begint in maart volop de voorjaarsactiviteit in onze kas en groentetuin. Als het weer tegenvalt door de maartse buien heeft het geen zin om hals over kop aan de buitenwerkzaamheden te beginnen. Bewerk nooit natte en koude gronden. Vanaf eind februari, begin maart kunnen we onze moestuin plantklaar maken. Het is belangrijk te starten met een gezond en ziektevrij perceel. Verwijder daarom onkruiden of grassen die de winter hebben overleefd en spit alles een eerste keer om. Zo warmt de bodem vlugger op en maken we hem luchtig. We voegen ook meteen een hoeveelheid compost, rijk aan organische voedingsstoffen, aan de bodem toe. In maart wordt heel wat gezaaid en geplant, zowel in de volle grond als onder glas. Aangezien in deze lentemaand ook nog nachtvorst kan voorkomen vragen ook de vroeg gezaaide planten onze aandacht. De groenten die we in februari hebben uitgezaaid of geplant mogen normaal vanaf nu van hun bescherming ontdaan worden. Onder glas kan er heel wat opgekweekt worden. Enkele voorbeelden: - zaai knolselder in het begin van de maand maart onder glas. Na ruim 3 weken komt het zaad op. Als we vroeg zaaien verlengen we de opgroeiperiode waardoor we mooiere knollen krijgen. - in maart zaaien we ťťnjarigen in een verwamde kas (18 - 20į C). Voor het zaaien van ťťnjarige zomerbloemen in de volle grond is het nog een beetje te vroeg.

TIP : vooraf wordt het plantgoed goed afgehard om de jonge plantjes aan de minder gunstige weersomstandigheden buiten te laten wennen. Niet afgeharde kasplantjes zijn kort na het uitplanten nogal gevoelig voor nachtvorst. Breng de kasplantjes in tussenstapjes (via de koude bak) van de kas naar de volle grond.

Lentegroenten

Tijdens het voorjaar hoeft de moestuin er niet altijd leeg bij te liggen, integendeel! Er zijn heel wat groenten die het net dan bijzonder goed doen. Spinazie Een bladgroente die bijzonder rijk is aan ijzer en vitaminen. Zaaien vanaf februari, maart onder glas of eind maart in openlucht. Regelmatig water geven is aangewezen om frisgroene bladeren te oogsten. We plukken de bladeren vanaf april, mei afhankelijk van het zaaitijdstip. Sla Sla is als bladgroente bijzonder eenvoudig te zaaien en te oogsten. Zaaien vanaf februari onder glas, uitplanten in de moestuin vanaf februari, maart. We oogsten de heerlijke slakropjes vanaf maart en dit het hele jaar door. Selder Selder planten we aan vanaf februari, maart in de moestuin, maar we beschermen de planten om eventuele vorstschade te voorkomen. Oogsten doen we regelmatig vanaf april, mei. Bewaren doet deze groente een vijftal dagen in de koelkast. Lente uitjes Deze uitjes worden heel jong geoogst en zien eruit als minipreitjes. We zaaien vanaf februari onder glas en oogsten ze al in maart! Bij prima omstandigheden bewaren ze enkele dagen in de koelkast. Radijsjes Radijsjes oogsten we in slechts enkele weken vanaf de eerste zaaibeurt. Vanaf februari gaan we van start en in maart oogsten we de eerste exemplaren al. Zorgen voor een luchtige bodem en regelmatig water geven is aangewezen. Rucola of raketsla Een pittige en vrij vroege groente die we in de moestuin terugvinden. Vanaf februari kunnen we ze inzaaien en slechts enkele weken later al oogsten. We plukken de blaadjes af wanneer ze 10 tot 15 cm zijn. Tuinboon of Vicia faba Een peulgewas waarvan we de zaden of bonen rauw en gekookt verwerken. Heel wat hobbytuinders doen er trouwens een beroep op als groenbemester omdat ze heel wat stikstof aan de bodem afgeven. Zaaien kan vanaf februari omdat ze weinig koudegevoelig zijn. Ze bloeien uitbundig met rode of witte bloemen. Oogsten vanaf juni, afhankelijk van de zaaiperiode. Erwten of Pisum sativum Ook bij deze peulgewassen onderscheidt men heel wat kleuren en vormen. Zo kennen we allemaal de gewone erwt, maar tegenwoordig zijn ook rode peultjes te verkrijgen. Ze zijn kleurrijk en soms heel erg zoet van smaak. Zaaien of planten kan al vroeg in het voorjaar gebeuren omdat ze weinig koude gevoelig zijn. We oogsten vanaf april afhankelijk van de soort.

Tuinklusjes in de moestuin in maart

- compost in de grond aanbrengen - percelen spitten - we zaaien tomaten, pepers en aubergines (in de kas) - uien in sjalotten planten in openlucht of in de kweekbak - snijbiet aanplanten - het tuinipad onkruidvrij houden moestuin februari kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas