groenten vervroegen

Groenten vervroegen

Welke tuinliefhebber is niet fier wanneer hij zijn groenten een maand vroeger kan oogsten dan zijn buur?

De echte tuinliefhebber krijgt al in de maand februari de kriebels in de buik en volgt de weersvoorspellingen nauwkeurig om zo vlug mogelijk het voorjaarswerk in de moestuin te kunnen aanvatten. De vroegste zaaibeurten of plantingen in open lucht vallen helaas meestal tegen, omdat het gure voorjaarsweer de groei van groenten fel tegenwerkt.

Voor vorstgevoelige gewassen zoals bonen, tomaten, komkommer, paprika, ... moeten we trouwens wachten tot na de ijsheiligen (15 mei) om te zaaien of te planten. Om toch vroeg te kunnen zaaien of planten kunnen we een beroep doen op plasticfolies om de vroege gewassen te beschermen.

Grote en kleine tunnels

Polyethyleen (PE): is het goedkoopste en meest gebruikte heldere plastic. Daartegenover staat dat het windgevoelig (scheuren) is en minder beschermt tegen vorst. Polyvinylchloride (PVC): geeft tegenover PE een oogstvervroeging van 4 ŗ 5 dagen en een productie die tot 10 % hoger is dan PE. Zijn hogere prijs wordt vergoed door een langere bruikbaarheid dan PE. Daarenboven is de vorstschade onder PVC minder dan onder PE.

Directe afdekking

Groenten worden direct afgedekt waarbij de kunstfolie rechtstreeks op de grond wordt gelegd zonder bogen. Onder de folie stijgt de temperatuur en de vochtigheid, wat een gunstig klimaat schept voor de jonge planten. Vliesdoek of acryl (polypropyleen) is duurder maar heeft het voordeel dat de bladeren niet aan de folie vriezen zodat de luchtcirculatie beter is. Om de folie ter plaatse te houden kan men ze aan de zijkanten ingraven of vastleggen met stenen of stokken. De folie moet goed gespannen worden, want losse folie beschadigt de kiemende plantjes. Het gebruik van plasticfolie biedt ons de mogelijkheid reeds te zaaien en te planten in het vroege voorjaar (februari - maart).

Vroege aardappelen

Zodra de grond het toelaat worden vroege aardappelen geplant in voldoende droge grond. Voor extra vroege teelt kan de brede plastictunnel worden aangeraden. Na het planten zal men direct aanaarden. Wegens het gevaar voor schimmelziekte zal men bij vochtig en warm weer (mei-juni) de plasticfolie van het gewas verwijderen. (aardappelen kweken)

Vroege aardbeien

Kleine plastictunnels: deze tunnels worden over de aardbeibedden geplaatst. (aardbeien kweken)

Vroege wortelen

Men kiest bij voorkeur een vroeg ras van het type Amsterdamse bak. (wortelen kweken)

Vroege spinazie

Een voorjaarsras kan mits afdekking voor 15 mei een eerste oogst opleveren. (spinazie kweken)

Vroege erwten

De vroegste erwten kunnen in potjes worden gezaaid vanaf half februari en onder glas of in een plastictunnel worden ondergebracht. Zodra de plantjes 10 cm hoogte bereikt hebben worden ze buiten opgeplant.

Vroege bloemkolen

Wie over een kas beschikt zal al einde februari bloemkolen kunnen planten. Onder eenruiters (glas of plastic) die voldoende hoogte bieden, lukt die teelt voor vroege bloemkolen zonder probleem. (bloemkool kweken)

Vroege kropsla

De vroegste plantingen van in perspot of in potjes opgekweekte kropslaplantjes worden al vanaf februari opgeplant in een plastictunnel of kleine plastickappen. Jonge slaplantjes verdragen lichte nachtvorst zodat vanaf begin maart in volle grond uitgeplant mag worden. (kropsla kweken)

Vroege ajuin en sjalot

Ajuinachtigen kunnen reeds vanaf februari in volle grond worden geplant indien de grond niet te nat en voldoende opgewarmd is. Het afdekken van het zaaibed met plasticfolie bevordert de gelijkmatige kieming en opkomst over de planten. (uien kweken)

Vroege kervel en peterselie

Vanaf februari kunnen beide kruiden in plasticfolie worden gezaaid. (peterselie kweken) Eet meer groenten kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas