bieslook kweken

Wilt u bieslook kweken in uw kas?

Bieslook is sterk en winterhard. Latijnse benaming: Allium schoenoprasum Familie: lelieachtigen of liliaceeŽn Een tuinkruid, gemakkelijk te kweken (telen), dat enigzins gelijkt op Engels gras en familie is van de ajuin en de prei. Zowel de fijne (Duits type) als de grove (Frans type) zouden veelvuldig in elke moestuin moeten aangeplant worden, want deze fijne ajuinpijpjes zijn werkelijk onmisbaar in een goede keuken (minimum vijf planten). Het is bovendien een doorlevende of vaste plant die zelden bevriest. Men kan bieslook, zoals tijm, ook in bloempotten kweken, en dan ergens plaatsen op een geschikte plaats dicht bij de keuken. Deze potten kan men in het vroege voorjaar regelmatig in de hobbykas binnenbrengen om sneller aan de groei te gaan. Vergeet echter niet, zowel de potten als de andere planten, vooral in de zomer regelmatig te begieten, zoniet gaan de planten in rust en produceren ze geen pijpjes meer! Zaai het in de lente in de kas uit. In de zomer, bij warm en droog weer, houdt de groei gemakkelijk open vallen de planten droog indien men ze niet regelmatig giet of sproeit met water. U hebt 2 gram zaad nodig voor 1 m≤ planten. Onderlinge afstand 20 x 15 cm. Ze worden per bosje (15 tot 20 losse plantjes) uitgeplant. Een jaar later kunt u de wortelkluitjes uitgraven en in de kas (onder de tabletten) bewaren voor de kweek. Maar eerst moet de vorst er overheel zijn gegaan. Bieslook is een winterharde vaste plant (Allium schoenoprasum). De paarse, kogelronde bloemhoofdjes bestaan uit afzonderlijke bolletjes en bloeien de hele zomer. De bloemen zijn roze of paars. Temperatuur: in rijke, vochtige grond in de zon. Verzorging: knip hem na de bloei terug om nieuwe, sappige groei te bevorderen, bemest met smeerworteloplossing. Bij koud, klam weer in de herfst kan meeldauw een probleem zijn. Knip de plant dan tot op de grond af, graag hem op, scheur hem en plant hem uit op een andere, voorbereide plaats. Gebruik: de bloemen zijn eetbaar en zijn heerlijk in salades. Het blad kan ook geknipt worden voor salades. In Duitsland en Frankrijk wordt bieslook algemeen en veelvuldig gebruikt in soepen, slaatjes, enz. en dit in alle goede restaurants. Het groene en fijne loof wordt fijn gesneden en kan aan talrijke gerechten rauw en vers toegevoegd worden, o.a. bij sla, in klare soepen, in witte kaas, alle koude groenteschotels, salade NiÁoise, en dergelijke. Het stimuleert de eetlust en ondersteunt de spijsvertering. Van oudsher (sinds 3000 voor Christus) is het een bekend anti-gif en bloedstelpend middel. De fijne blaadjes zijn zeer digestief, bevorderen de spijsvertering en zijn ook karminatief, d.w.z. dat ze de darmgassen afdrijven. Rauw gebruikt vormen zij tevens een sterk werkend antisepticum voor de darmen, ook als er sprake is van gisting (gastritis of maagslijmvliesonsteking). Als ondersteuning van de therapie bij enteritis en colitis, ontsteking van dunne of dikke darm, zijn ze, om zo te zeggen, onontbeerlijk.

Recept met bieslook

- ingrediŽnten: bieslookbladeren en - bloemen, kleine pimpernel, postelein en kervel - bereiding: deze salade van groene kruiden vormt een heerlijke mengeling van smaken en is vooral lekker bij vis of als voorgerecht. Was en droog altijd eerst de bladeren als je niet weet waar ze precies vandaan komen. Heb je ze zelf gekweekt, doe ze dan gewoon in een slakom want water verzwakt vermoedelijk hun smaak. Gebruik in dergelijke salades nooit meer dan vijf kruiden tegelijk, ook een kwestie van smaak. De bieslookbloemen geven de salade ook een uiensmaak. Klik hier voor uw dichtsbijzijnde dealer kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas