Rammenas kweken

Rammenas komt in verschillende kleuren voor, van zwart tot wit, via bruin, paars, rood en roze

Terwijl iedereen de rode radijsjes kent die rauw gegeten worden, is het familielid de rammenas meestal onbekend. De witte langwerpige rettich wordt nog wel bij de groenteman verkocht, maar de zwarte zie je bijna nooit meer. De zwarte rammenas is er in een ronde en een langwerpige vorm. Deze winterrammenas wordt pas in juli gezaaid en moet in oktober geoogst worden, voordat het gaat vriezen. Ze kunnen in nat zand op een koele plaats worden bewaard. Meestal worden ze rauw gegeten, maar ze kunnen net als in Japan gekookt worden. Van rammenas kunt u een uitstekende hoestsiroop maken: hol daarvoor de bovenkant van de rammenas uit en zet hier bruine suiker in. De suiker onttrekt vocht aan de rammenas en de vloeistof wordt vanzelf hoestsiroop. De lange groeitijd van de rammenaswortel vereist een grondige voorbereiding van de bodem met goede ventilatie, anders kweekt u kromme rammenassen. Er zijn rammenassen om te planten (kweek als bij radijs) en om te zaaien. De eerste moeten een lange hypokotyl hebben, zodat er een lange cylindrische vorm ontstaat. Dat bereikt u door vol zaad en warmte. De tot 7 cm lange kiemstelen worden na 10 tot 12 dagen uitgeplant. De voorkweek in potjes (2 korrels/potje, later 1 plantje verwijderen) is nog een mogelijkheid. Als afstanden gelden: losse rammenassen 20 x 20 of 20 x 18 cm. Bosrammenassen worden op 12 x 15 cm gezaaid, niet strooiend, maar telkens met twee korrels op deze afstand gelegd, die later worden gescheiden. Temperatuureisen 10/14į C, 's nachts 5/7į C. Gelijkmatige vochtigheid. Luchtvochtigheid laag houden. Luchten is zeer belangrijk.

Rammenas: goede buren / slechte buren

- goede buren: kropsla, tomaten, bonen, spinazie, snijbieten, koolrabie, koolsoorten, worteltjes, erwten, Oost-Indische kers, tuinkers - slechte buren: komkommers interessante links: groenten kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas