Koolrabi kweken

Koolrabi kan vrijwel het hele jaar worden verbouwd

Bij het zaaien begin januari wordt halverwege maart uitgeplant en eind april/begin mei geoogst. Bij stapsgewijs zaaien met tussenperioden van twee weken is de koolrabi tot in juni te oogsten. Voor de herfstteelt begin tot eind augustus zaaien; planten begin tot eind september met een oogst van begin november tot half december. Wie graag experimenteert, zaait begin november, plant midden januari en zet in maart de groente op tafel. Geplant wordt op 25 x 25 cm (16 planten/m≤), hoog planten, de basis van de knol mag niet boven de bodem uitsteken (rotting). Lenteplanten houden van een temperatuur van 15/10į C, voor herfstplanten is dat 10/6į C (dag/nacht). Luchten bij maximaal 20į C. Koolrabi heeft een grote mestbehoefte: voor het planten rijkelijk compost en/of goed vergane stalmest in de aarde verwerken en naar behoefte maximaal 180 tot 200 gram/m≤ organisch mestmengsel toevoegen. Indien nodig bijvoorbeeld met brandnetelgier of met in de winkel verkrijgbare vloeibare mest begieten of met compost bedekken.

Koolrabi-bladeren: waardevolle groente

Koolrabi is een geliefde groente. Wanneer de malse knolletjes een doorsnede hebben van 8 cm worden ze geoogst. Helaas wordt dan door de meesten van u het beste deel van de plant op de composthoop gegooid: de bladeren. Koolrabi-bladeren bevatten echter bijzonder veel kalium en calcium. Bovendien is het ijzergehalte hoger dan in alle andere gewassen. Koorabi-bladeren vormen dus een uitzonderlijke bron van gezonde bestanddelen, maar ze zijn nog lekker ook. U kunt ze vullen met gehakt, 10-15 minuten koken als kool of vers snijden en er een salade van maken. Ook de jonge bladstelen zijn daarbij bruikbaar. Uiteraard verwerkt u alleen de bladeren van koolrabi die niet behandeld is met bestrijdingsmiddelen en wast u ze van te voren goed af met water. Ook de stronken van andere koolsoorten bevatten veel calcium. U kunt ze schillen, fijnsnipperen of snijden en door de sla mengen.

Koolrabi: goede buren

- goede buren: bonen, spinazie, asperges, prei, selderie, erwten, schorseneren, bieten, radijsjes, kropsla, aardappels interessante links: groenten kweken tomaten kweken Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas