kas Friesland

U zoekt een kas te Friesland?

Een dealer in uw streek? - Welkoop Heerenveen - Welkoop Jubbega - Welkoop Leeuwarden U woont te Friesland en onderzoekt de mogelijkheden voor het telen van groenten en kruiden in een kas? Alvast een korte opsomming van enkele groenten waarvan de jonge plantjes in de kas opgroeien: vroege bloemkool, stambonen, komkommers, koolrabi, kropsla, meloenen, paprika's, rodekool, selderie, stokbonen, tomaten, wittekool, savooikool, radijs, rammenas, waterkers, pluksla,... Een teeltplan is in ieder geval nodig om de opeenvolging van de gewassen te waarborgen. De basis voor een gezonde plantengroei is de bodemverzorging. De bodembehandeling met organische materialen (stalmest, compost, mulch, oogstresten) kan aanzienlijke hoeveelheden voedingsstoffen aan de bodem toevoegen. Niet te dicht zaaien en beplanten helpt om ongedierte en ziekten te voorkomen. Ook gericht begieten en rijkelijk luchten helpen.

Binnen zaaien

Het opkweken van gezonde zaailingen is een cruciaal onderdeel van het telen van je eigen groenten - alle goede oogsten zijn tenslotte afhankelijk van een goede start. Om al vroeg opbrengst te geven moet je sommige groentesoorten zo vanaf maart binnen voorzaaien als het buiten nog te koud is om te zaaien. Dan moet je dus onder of achter glas zaaien - een kas is hiervoor ideaal - zaaibakken: Je kunt in zaaibakken of in potten zaaien of in plastic trays met vakjes waardoor aparte potjes ontstaan. De wortelkluitjes van zulke 'plugs' hebben minder te lijden als ze later worden uitgeplant. - zaaitechnieken Gebruik zaaigrond in je potten om in te zaaien; tuingrond is niet geschikt. Vul de bakken of potten met zaaigrond, druk die goed in de hoeken en gebruik een aanstamper (een stuk hout dat in de pot of bak past) om de grond gelijk te krijgen en licht aan te duwen. Maak de grond vochtig met een gieter met fijne broes. Laat de grond uitdruipen voor je (dun) zaait en zeef er dan nog een dun laagje zaaigrond overheen (met een klein tuinzeefje). Bedekn de bak of pot met een doorzichtige plastic kap en vouw daar een stuk krantenpapier overheen om direct zonlicht te vermijden. Zet de bak of pot vervolgens op een plek met een gelijkmatige temperatuur om het zaad te laten kiemen. Als je gevoelige planten kweekt, zoals suikermaÔs, pronkbonen en courgettes, die je niet buiten kunt uitplanten voor de kans op nachtvorst absoluut is geweken, moet je niet voor april gaan voorzaaien. Anders zijn ze namelijk al te groot en uit hun krachten gegroeid voor ze naar buiten mogen. - kiemduur Verschillende zaden hebben een verschillende kiemduur. Leden van de koolfamilie en slasoorten kiemen vaak al na zeven dagen, terwijl trage kiemers als uien en wortelen er gemiddeld 14 tot 21 dagen over doen. De meeste andere zaden zitten daar ergens tussenin. De bodemtemperatuur heeft ook invloed op de kiemduur. Bij lage temperaturen gaat alles langzamer. - zaalingen Uit kleine zaden komen kleine zaailingen en het kost ze ook veel tijd om goed te gaan groeien (wortelen en uien zijn goede voorbeelden), terwijl grote zaden (erwten en tuinbonen bijvoorbeeld) grote zaailingen voortbrengen die een vliegende start hebben. Zaailingen zijn gevoelig voor schimmelziekten, zoals smeul, dat als ze op het juiste moment zaait, als de grond warm en niet te nat is, bestaat daar veel minder kans op. Binnen voorgekweekte zaailingen water geven met in het gietwater een fungicide op koperbasis beschemt ze ook. Met schone potten en schoon water kun je ziekten trouwens vaak al uitsluiten. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas