kas utrecht

Groente kweken in de kas

Groente kweken kan in open lucht of in een kas. In de streek van Utrecht wordt de meeste groente gekweekt in glazen kassen. Deze manier van groente kweken zorgt ervoor dat de meeste groenten bijna het hele jaar door beschikbaar zijn. Want de kas kan de ideale groeiomgeving bieden aan vrijwel iedere groente. Dit verbetert niet alleen de beschikbaarheid door het hele jaar heen, het zorgt bovendien voor een constant kwaliteitsniveau van de groente. Een kas biedt bescherming tegen allerlei (ongewenste) invloeden van buitenaf. Naast bescherming tegen extreme kou en warmte en andere weersomstandigheden (regen, hagel, felle zon) betekent dit ook een bescherming tegen allerlei ongedierte. In de kas teel je groenten waar je trots op bent. De groenten worden gekweekt met zorg en aandacht, en dat proef je.

De 'koude' kas is de kas welke we het meest terugvinden in de provincie Utrecht

In de koude kas met verwarming tot 10 ŗ 12į C (om ze vorstvrij te houden) kunnen vorstgevoelige planten overwinteren, zoals kuipplanten, fuchsia's en geraniums. Deze kas kan gebruikt worden voor de kweek en het uitplanten. De koude kas biedt veel mogelijkheden voor een intensieve groenteteelt.

De 'gematigde' kas

Het temperatuurbereik van 10 tot 18į C biedt uitgebreidere mogelijkheden voor het kweken dan de koude kas. Hierbij kan al in de eerste helft van februari kropsla, koolrabi, rammenas en radijs worden geplant en gezaaid. Daarbij is de oogst eerder voorbij en is er vanaf half april plaats voor tomaten, komkommers, paprika' en meloenen. Wat betreft de plantenteelt gaat u hetzelfde te werk als in de koude kas. Afhankelijk van de verwarming biedt de gematigde kas u kweekvoordelen in de lente en vervolgens in de herfst en de winter. U kunt jonge slaplantjes en koolrabi kweken voor het uitplanten in maart/april. In de herfst en winter uitgegraven rabarberwortelstokken, die in januari in de kasbodem zijn geplant, leveren na vijf weken de eerst oogst op. Bovendien: het zaaien van zomerbloemen met voorkweek, overwinterde dahliawortelstokken, het opkweken van begoniabollen, geraniums, fuchsia's en andere balkon- en terrasplanten, het plaatsen van kuipplanten, het voorkweken van vroege aardappelen, enzovoort.

De grenzen tussen een koude en een gematigde kas zijn overdag flexibel. Wanneer u de verwarming intensiveert, klimt de koude kas op de warmteschaal.

De 'warme' kas

De warme kas met de mogelijkheid om hem tot 18 ŗ 24į c te verwarmen, biedt met haar capabele verwarming ook goede condities aan planten die om hoge temperaturen vragen. Geroutineerde kastuinders kunnen in deze kas het hele jaar bezig zijn. Liefhebbers van onalledaagse gewassen kunnen er hun verzameling exotische zeldzaamheden verzorgen: orchideeŽn of bromelia's uit de meest tropische gebieden.
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas