aardbeien kweken

Aardbeien kweken: geur, kleur en smaak in ťťn klap

Voor de liefhebber is het interessant om een tweede maal te oogsten van de aardbeiplanten waar hij al zoveel vrije tijd ingestopt heeft. Het grote nadeel van een tweede oogstjaar is niet dat we minder gewicht oogsten, maar wel kleinere vruchten. Met andere woorden, op de oude planten komen een pak meer bloemen. Hierdoor heeft de plant onvoldoende energie om iedere vrucht groot te laten uitgroeien. Deze aardbeien zijn wel zeker even lekker. Als we een goed tweede oogstjaar willen, moeten we starten met de voorbereidingen onmiddellijk na het plukken. Want de bloemknoppen voor het volgende jaar moeten nu gemaakt worden. - verwijder alle verdord en geel blad - snij alle oudere bladeren weg en laat een kransje van een viertal jonge bladeren staan - verwijder alle uitlopers - ook later op het seizoen moeten regelmatig uitlopers verwijderd worden - bestrijding tegen echte meeldauw en spint is aan te raden Na de grote vruchtdracht zijn de aardbeiplanten uitgeput, dus zorg voor een bijbemesting. Een goede bemesting zou kunnen zijn: ongeveer 50 gram blauwe korrel per m≤ in juli en nog eens 50 gram blauwe korrel per m≤ in augustus. Ook de watergift moet goed verzorgd worden. Enkele rassen: - Maxim: alleen geschikt voor de volle grond. Gemakkelijk te telen. Levert zeer grote vruchten. Laat rijpend. - Tenira: goed productief ras. Zeer geschikt voor verwerking. - Pavana: zeer productief met een goede smaak. Resistent tegen roodwortel rot en weinig gevoelig voor meeldauw. - Tago: vrij laat ras voor de volle grond. Grote vruchten. Geschikt voor meerjarige teelten. Weinig gevoelig voor bodemziekten. - Elvira: geschikt voor vervroegde teelt. Levert grote vruchten. Goed van smaak. - Korona: goed ras voor de volle grond. Mooie, donkere vruchten. Zeer goed van smaak. Weinig gevoelig voor ziekten. Doordragers: - Ostara: het beste ras voor de moestuin. Heel gemakkelijk te telen. Hoge productiviteit. Goed van smaak. Te oogsten eind oktober. - Rapella: forst groeiend ras. Grote vruchten. Goed van smaak. Gevoelig voor bodemziekten ! - Everest: zeer productief. Weinig gevoelig voor meeldauw. Stevige vruchten. Goed van smaak.

Moeten aardbeien op een strobed?

Het strobed onder de aardbeien creŽert een gunstig vochtig klimaat aan de voet van de planten en voorkomt dat de vruchten in aanraking komen met de aarde. Een strobed voorkomt ook dat onkruid hoog kan opschieten. Welk strooisel komt in aanmerking? We denken aan stro en bolkaf.

Aardbeien: rijk aan vitamine B1, B2, B6 en C

Heerlijk als een goede aanvulling op uw luxe fruitsalade. Lees ook: aardbeien telen Interessante link: aardbeien kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas